Tibetská houba: velmi zvláštní superpotravina

Organic probiotic milk kefir grains
Tibetská houba (zdroj: Samphotostock.cz)

Tibetská houba je vlastně kefírový nápoj, který pochází z Asie. Dnes je ale stále oblíbenější i na Západě a bývá dokonce řazena i mezi tzv. superpotraviny.

Původ tibetské houby

Tibetská houba vůbec není houba, ale kultura, která se skládá z bakterií a mléčných a octových kvasinek. Vzhledem ovšem houbu částečně připomíná. V každém případě se vyskytovala už před 5 000 lety, a to v oblasti kavkazských hor a Tibetu. Místní lidé se sice o její „tajemství“ dlouho nechtěli dělit s cizinci, nakonec ji ale v 19. století popsali ruští lékaři.

Tibetská kefírová houba. Kde koupit?

Tibetskou houbu si v běžné distribuční síti zřejmě nekoupíte, ale tyto kultury seženete poměrně jednoduše přes internet. Stačí použít vyhledávače. Surovinu, která vzhledem částečně připomíná i květák, je nutné naložit do mléka, čímž se spustí kvasný proces. Nakonec vznikne kefírový nápoj, který může při pravidelné konzumaci člověku pomoci s mnoha zdravotními potížemi (viz níže).

Využití tibetské houby

Pokud si doma připravíte tibetskou houbu, získáte zdravou kuchyňskou ingredienci. Při pokojové teplotě vzniká kefír už za 24 hodin, v lednici ovšem může tento proces trvat i týden. Kefírový nápoj samozřejmě můžete pít samotný, ale použít jej lze rovněž při vaření, případně ke kosmetickým účelům. V lednici přitom vydrží dva dny, takže ho nemusíte používat ihned.

Tibetská houba z hlediska zdraví

Uvádí se, že při dlouhodobé konzumaci tibetské houby se budete cítit lépe. Kladný vliv má totiž např. na trávicí soustavu, když zabraňuje hnilobným procesům ve střevech. Pozitivně působí i na kardiovaskulární soustavu, neboť pomáhá lépe rozkládat cholesterol a snižovat krevní tlak. Navíc stimuluje imunitu a kladně působí při nemocech jater, žlučníku, ledvin, sleziny anebo slinivky.

Zajímavosti o tibetské houbě

  • Vzhledem k tomu, že se tibetská kefírová houba živí laktózou, mohou výsledný nápoj obvykle konzumovat i jedinci alergičtí na mléčný cukr.
  • O tibetské houbě se mluví i v souvislosti se skutečností, že prý dokáže zabránit vývoji metastáz (druhotné ložisko nádorových buněk nebo infekce).
  • Tibetská kefírová houba mj. obsahuje cenný vitamín B12, kterého se obvykle nedostává vegetariánům a veganům.
  • Tibetskou houbu bývá doporučováno konzumovat maximálně tři týdny (ideálně před spaním) a poté si dát desetidenní přestávku.
  • Jak už jsme naznačili výše, využití se nabízí rovněž v kosmetice. Pleťová maska působí kladně na pokožku, přidání do koupele může pomoci např. s ekzémy.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 21
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*