Šunková pěna bývala za socialismu hitem. Pochutnat si na ní dokážeme i dnes

Zdroj: Shutterstock

Jedním z hitů socialistického režimu byla šunková pěna. Tehdy nesměla chybět na žádném večírku, nejčastěji se mazala na jednohubky, chlebíčky, nebo se s ní plnila vejce.

Mohlo by se zdát, že téhle retro dobrotě dávno odzvonilo, není to však pravda. Na šunkové pěně, která dříve bývala vyhlášenou klasikou, si totiž dokážeme pochutnat i dnes. Navíc si ji můžeme připravit tak, aby se nám po ní dělaly boule až za ušima.

Pomazánka z kvalitní šunky

Základem šunkové pěny, která je hitem studeného občerstvení, je kvalitní šunka. Podle webu Top Recepty je důležité, aby měla šunka vysoký podíl masa.

Záleží i na správné přípravě. Jedině tak bude výsledná pomazánka krásně nadýchaná a bude mít onu typickou pěnovou konzistenci.

Šunková pěna podomácku

Pokud pamatujete socialistický režim, jistě si vybavíte i dokonalou chuť jemné šunkové pěny. Kdo ji jednou ochutnal, ten jí podruhé nedokázal odolat.

Připravit si šunkovou pěnu přitom podle webu Letem gastro světem není nijak zvlášť složité a každý z vás to doma jistě hravě zvládne. Na přípravu potřebujete: 200 g šunky, jednu kostku taveného sýra, 125 g másla a jedno malé balení smetany ke šlehání s obsahem tuku alespoň 31 %.

Nejdříve si šunku pokrájejte na menší kousky. Ty poté vložte do mixéru a pořádně je rozmixujte. Budete-li šunku mixovat tyčovým mixérem, můžete k ní hned přidat smetanu. Mixujte do co nejjemnější struktury. Vedle vyšlehejte máslo společně s taveným sýrem a poté vše smíchejte dohromady. Pěnu pak nechte vychladit v lednici.

Odlehčená šunková pěna

Na šunkové pěně je skvělé nejen to, že si ji můžete namazat na cokoli, od veky přes chleba až po rohlík, ale i to, že se dá připravit na vícero způsobů. Inspiraci na odlehčenou verzi šunkové pěny přináší web Blogerky. Na přípravu fit verze si připravte: 350 g kvalitní vysokoprocentní kuřecí šunky, 125 g nízkotučného tvarohu, 150 g krémového sýru light, 10 g krenexu a 50 g 8% zakysané smetany.

Jako v předchozím případě šunku pokrájejte na menší kousky, poté ji rozmixujte. Přidejte do mixéru tvaroh společně s krenexem a krémovým sýrem. Vše rozmixujte do jemné textury. Na závěr přidejte zakysanou smetanu podle toho, jaké konzistence chcete dosáhnout. Dochuťte solí, bude-li to potřeba, a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Zdroj: toprecepty.cz, letemgastrosvetem.cz, blogerky.cz, klasicke-recepty.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz