Připravte si domácí likér ve stylu baileys. Je to snadné a jen se po něm zapráší

Zdroj: Shutterstock

Honí vás mlsná, nebo nevíte, co dát blízkým pod stromeček? Sladké baileys budete mít za chvíli připravené a přátelé jistě ocení vlastnoručně vyráběný dárek, tedy pokud ho před obdarováním sami nevypijete.

Nápad smíchat mléčnou smetanu a whisky byl v dávných dobách jedním ze způsobů, jak si poradit s podrážděným žaludkem. Problém byl v tom, že tyto dvě látky se spolu dobře míchaly jen na velmi krátkou dobu. A právě tak se objevilo baileys.

Historie Baileys Irish Cream

Příběh Baileys začal podle webu Drinks David Dand, kmotr Baileys, v Dublinu v roce 1974. Dand měl vizi nabídnout světu něco jiného, a tak se pustil do hledání dokonalého receptu na smíchání alkoholu se smetanou.

Ve spolupráci s týmem technických odborníků, který tvořili David Gluckman, Tom Jago, Steve Wilson a Mac McPherson, pracoval Dand tři roky na vytvoření řešení.

Jejich první pokus byl proveden pomocí kuchyňského mixéru, ale obě látky se při plnění do lahví brzy oddělily. Nakonec se 26. listopadu 1974 nešťastnou náhodou zrodil likér Baileys Irish Cream.

Geniální zásah, při kterém se přidalo trochu čokolády, vanilky a páleného cukru, vedl k průlomu, který pomohl Dandovi a jeho týmu smíchat obě tekutiny dohromady. Baileys se rozšířilo do světa a vzniklo mnoho jeho variant.

Karamelové baileys

Na výrobu 1,5 litru domácího baileys si podle blogu Kuchti.me připravte dvě plechovky karamelového salka, půl litru whisky nebo rumu, 2 lžíce espressa, 40 gramů rozpuštěné hořké čokolády a 200 mililitrů smetany ke šlehání.

Do větší mísy si připravte všechny ingredience a po dobu jedné až dvou minut mixujte směs tyčovým mixérem. Pokud chcete, aby nápoj mohly pít děti, jednoduše vynechejte alkohol.

Mandlové baileys

Receptů na domácí přípravu baileys existuje velké množství. Na webu Čarujeme třeba najdete recept na baileys z mandlového pudinku. Opět budete potřebovat dvě plechovky salka, tentokrát klasického, půl litru mléka, půl litru rumu a jeden sáček mandlového pudinku.

Salko v neotevřených plechovkách dejte na dvě hodiny vařit do vodní lázně, poslední půl hodinu nechte vodu jen mírně probublávat. V mléce si připravte pudink. Po vychladnutí smíchejte salko s pudinkem a přilijte rum. Vše rozmixujte a nalijte do láhví.                                              

Zdroj: Kuchti.me, Drinks, Čarujeme

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz