Švédské masové kuličky zná každý. Zkuste je na havajský způsob podle Cher

Zdroj: Tinseltown / Shutterstock.com

Kdo by neznal Cher – fenomenální zpěvačka s nezaměnitelným hlasem, ale také herečka, která získala dokonce Oscara. V osobním životě se jí nikdy moc nedařilo, což je s podivem, jelikož kromě své krásy a nadání umí také skvěle vařit.

Zpěvačka s rodným jménem Cherilyn Sarkisian oslavila letos v květnu neuvěřitelných 76 let. Za svůj život toho stihla opravdu hodně – byla dvakrát vdaná, má dvě děti a média ji často označují za bohyni popu.

Zpěvačka, která vydala kuchařku

Oba manželé a další muži, kteří se kolem Cher točili, se nejspíš neřídili známým rčením „láska prochází žaludkem“, neboť by s ní zajisté ještě byli. Nejenže skvěle zpívá i hraje, ale také dobře vaří.

Jak uvádí web dinnerisserved1972.com, zpěvačka je také autorkou kuchařky, která se již bohužel nevydává. Nicméně se před lety podělila o svůj recept, který z této knihy pochází, a to na havajské masové kuličky, které chutnají vskutku netradičně.

Ingrediencí není mnoho

Pokud se vám začaly sbíhat sliny a chcete její recept vyzkoušet, připravte si následující suroviny. Na masové kuličky budete potřebovat něco málo přes kilogram mletého hovězího masa (v originálním receptu je uvedena váha dvě a půl libry, což odpovídá přibližně 1,13 kilogramu).

Dále pak půl šálku žluté cibule nakrájené na malé kostičky, jednu lžičku soli, jedno větší vejce, jeden šálek strouhanky, půl lžičky čerstvého zázvoru (rozemletého) a půl šálku mléka.

Pro tu správnou Havaj je potřeba ananas

Co by to bylo za masové kuličky bez omáčky, na tu jsou potřeba tyto suroviny: šťáva z jedné plechovky ananasu (ananas nechte okapat a dejte bokem, bude potřeba později), dvě a půl lžičky kukuřičného škrobu, tři čtvrtě šálku hnědého cukru, dvě lžíce sójové omáčky a půl šálku jablečného octa.

A pro dokončení celého receptu budou potřebné ještě tři ingredience: ananasové kousky z jedné plechovky (dali jste si stranou), půl šálku papriky a půl šálku žluté cibule, obojí nakrájené na malé kostičky.

Nejprve kuličky, poté omáčka

Máte nachystáno? Tak směle do vaření, postup opravdu není nijak složitý. Nejprve smíchejte všechny suroviny na masové kuličky a ze směsi vytvořte malé kuličky.

Smažte na horkém oleji ze všech stran, dokud nezhnědnou. Poté je vyjměte a vložte do misky vyložené papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.

V hrnci rozšlehejte ingredience na omáčku, jen zatím vynechejte kousky ananasu, ale přilijte ananasovou šťávu. Přidejte masové kuličky a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.

Podle serveru classiccelebrityrecipes.blogspot.com nemíchejte nijak urputně, a snažte se s kuličkami příliš neházet, aby se nerozpadly. Nakonec přidejte kousky ananasu, papriku a cibuli. Vše vařte, dokud nebude zelenina horká a nezměkne.

Díky octu chutnají kuličky trochu sladkokysele, je třeba s tím dopředu počítat. Jako přílohu můžete zvolit například smaženou rýži doplněnou o cibuli, mrkev, hrášek a vejce. Masové kuličky skvěle chutnají i se špagetami či jinými těstovinami.

Zdroj: lifee.cz, en.wikipedia.org, dinnerisserved1972.com, classiccelebrityrecipes.blogspot.com, silverscreensuppers.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz