Stolování ve Francii: Francouzská večeře má svá překvapivá pravidla. Nechoďte včas a s prázdnýma rukama

Zdroj: Shutterstock

Pravidla stolování jsou v každé zemi jiná. I u nás dodržujeme určité zvyky a přijde nám to jako samozřejmost. Navštívíme-li ale nějaký jiný stát, už pro nás nemusí být tak snadné se v odlišné kultuře stolování zorientovat.

Mít alespoň základní přehled o tom, co se ve které zemi dodržuje a co se třeba při jídle dělat nesmí, sice není povinnost, ale jedná se minimálně o slušnost. Pokud se chystáte do Francie, pak byste určitě měli vědět, jaká se dodržují pravidla u francouzské večeře.

Akademická čtvrthodinka

Většina lidí žije v domnění, že pokud jsme pozvaní na večeři (nebo třeba na oběd, to je jedno), je samozřejmost přijít včas.

Ve Francii je to trošičku jiné. Zde se totiž toleruje, pokud se zdržíte o onu akademickou čtvrthodinku. Dáváte tím hostiteli dostatek času, aby vše v klidu připravil.

Vždy něco s sebou

„Nikdy nepřicházejte s prázdnýma rukama,“ radí completefrance.com. Dostanete-li pozvání na večeři, je slušnost přinést něco s sebou.

Mezi vhodné dárky patří láhev vína, květiny nebo rostlina, makronky nebo třeba nějaký váš domácí produkt, jako je marmeláda.

Jednohubky si dávejte na vlastní talíř

I ve Francii milují jednohubky, jinde nazývané kanapky. Však jistě víte, o co jde. O dobrotu na jedno kousnutí, která může mít mnoho podob.

Půjdete-li na večeři, kde se budou podávat jednohubky (například na večírek s občerstvením v podobě švédského stolu), neberte si jednohubky přímo z podnosu a nedávejte si je hned do úst.

Nepsané pravidlo říká, že byste si měli vzít pár jednohubek na vlastní talíř a jíst je odsud. Je to maličkost, ale dokáže vyvolat špatný dojem, když to neuděláte.

Jíst až po přípitku

Neměli byste začít jíst, dokud hostitel nenaplní všem sklenici a nepronese přípitek před zahájením jídla. „Při přípitku se vždy dívejte lidem do očí,“ radí theculturetrip.com.

Když usednete ke stolu, počkejte, až vás někdo obslouží. Vždy jděte na toaletu, než začnete jíst, protože se považuje za neslušné opustit stůl během jídla.

Nekousejte do bagety

Pokud je nabízena bageta, ulomte kousek a ponechte si ji na levé straně talíře. Nikdy nekousejte do své bagety přímo – místo toho odlomte malé kousky a vkládejte si je do úst.

Ruce na stole

V jiných zemích může být slušné držet ruce v klíně, ale ve Francii by při večeři měly být ruce vždy viditelné nad stolem.

Zdroj: completefrance.com, theculturetrip.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz