Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých

Zdroj: Shutterstock

Šneci byli v českých zemích jídlem chudých, do vyšších kruhů se dostali až na konci 18. století. Dnes je to naopak, ale domácí příprava vyjde mnohem levněji. Šneci po pražsku jsou spojení hlavně s Vánocemi, ale proč si je neudělat i teď.

Ne každý má to srdce (a žaludek) koupit si živé šneky a usmrtit je vhozením do vroucí vody. Navíc se pak šneci musejí vytahovat z ulit a několik hodin vařit. Naštěstí lze koupit již předvařené nebo zmrazené hlemýždí maso.

Šneci po pražsku

Na šneky po pražsku najdeme recept i na České televizi. Budete na ně potřebovat 20–24 ks šneků, ideálně bez ulit, vyčištěných, předvařených, 3 stroužky česneku, kousek změklého másla, 3 žemle nakrájené na kostičky, 250 ml smetany, 3 vaječné žloutky, špetku mletého muškátového oříšku, dvě sardelky a petržel.

Začněte tím, že oloupete a nadrobno nakrájíte česnek. Poté rozehřejte v pánvi kousky másla a na něm lehce orestujte česnek. Mezitím nakrájejte žemle na malé kostičky.

Do nakrájené žemle přidejte smetanu a rozšlehané žloutky, poté přilijte česnekové máslo z pánve, abyste získali bohatou a krémovou omáčku.

Přidejte špetku mletého muškátového oříšku, který dodá omáčce jedinečné aroma. Dále přidejte dvě jemně nakrájené sardelky a předem připravené šnečí maso nakrájené na menší kousky. Na závěr dochuťte směs jemně nasekanou petrželí a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.

Menší pekáček vymažte máslem, abyste zabránili připálení směsi. Z připravené hmoty vytvořte malé kuličky o velikosti pingpongového míčku a poskládejte je v pekáčku. Celý pokrm pečte v předehřáté troubě na teplotě 180 stupňů po dobu přibližně deseti minut.

Šneci po staročesku s křenem a jablky

Recept na šneky po staročesku s křenem a jablky pochází z webu iDNES.cz. Na 4 porce si připravte 300 g předvařených šneků, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 mrkve, zeleninový vývar, 1 dl jablečného moštu, čerstvé špenátové listy, 1 jablko, 1 dl bílého vína, 1 žloutek, 1 lžičku křenu, jablečné křížaly, máslo, hřebíček, bobkový list a majoránku.

Cibuli oloupejte a rozkrojte na půlky (velkou cibuli na čtvrtky). Oloupejte i stroužky česneku a společně s mrkví je nakrájejte na větší kostičky, aby vývar a výsledná omáčka při restování nezhnědly, ale zachovaly si světlou barvu.

Na másle orestujte cibuli, stroužky česneku a mrkev. Do kostiček jablka napíchejte pár hřebíčků a přidejte k cibuli. Přihoďte bylinky, a až vše změkne, přidejte šneky. Po přilití vína a vývaru vařte minimálně 4 hodiny. Až šneci změknou, vývar přeceďte. Z vývaru odeberte šneky a s trochou vody je dál vařte. Přecezený vývar vařením zredukujte. Zeleninu již nebudete potřebovat.

Do vývaru přilijte jablečný mošt a přidejte křen a špenátové listy. Po krátkém povaření vývar rozmixujte. Slijte vodu z hrnce se šneky, dejte je na talíř a polijte částí omáčky. Do zbývající omáčky zašlehejte žloutek a polijte naservírované šneky. Nakonec je posypte křížalami.

Zdroj: iDNES.cz, České televizi

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz