Nakládané houby vám doma vydrží i měsíce. Pochutnáte si na nich k rizotu i šunkoflekům

Zdroj: Shutterstock

Letos jsme byli na houbách už třikrát a pokaždé jsme domů přinesli dva koše plné hub. Nasušeno už máme, bramboračkou jsme přejedení, nastal proto čas na mé oblíbené nakládání a zavařování.

Zavařené houby se hodí k rizotu, šunkoflekům, jsou ale vynikající i samotné. Doma jich vždy máme zásobu. A jelikož ta od loňska se už tenčí, je dobře, že si opět letos můžeme poličky doplnit.

Nakládané houby s cibulí a paprikou

Někdo dělá nakládané houby jen tak samotné v octovém nálevu. Já mám ale daleko raději, když ve sklenicích plave ještě nějaká další zelenina.

Proto na přípravu používám kromě hub také cibuli, česnek a červenou papriku. Kromě toho budete potřebovat ocet a vodu v poměru 1:3 a trochu cukru.

Co se týče koření, dávám do sklenice nové koření, bobkový list, tymián, hořčičné semínko, pepř a sůl. Někdy přidám i pálivou papriku, musím ale sklenice dobře značit, abych pak nezapomněla, které jsou které.

Vydrží i dlouhé měsíce

Vodu s cukrem a kořením nejprve smíchejte a alespoň 5 minut povařte. Do čistých sklenic nakrájejte houby, které jste taktéž předtím povařili ve vodě.

Pokryjte jimi dno, přidejte několik koleček cibule, stroužek česneku a pár proužků papriky. Pak dejte další vrstvu hub a vše nakonec zalijte nálevem.

Sklenice zavařujte při 100 °C zhruba 30 minut. Vydrží vám potom na chladnějším místě i několik měsíců. Kdykoli si je pak budete moci dát ke svým oblíbeným jídlům, nehledě na to, jaké roční období právě je.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz