Skladujte česnek správně. Nebude pak vysušený

Zdroj: Shutterstock

Uměli byste si představit vaření bez česneku? Jasně, některé recepty s přehledem ano, ale pak jsou tu takové, ve kterých má česnek své nezastupitelné místo a obejít se bez něho jednoduše nejde.

Každá správná hospodyňka má tak česnek vždy po ruce. Nabízí se otázka, jak česnek správně skladovat, aby se nestalo, že uschne. S tím vám pomůžeme.

Chladné a suché místo je základ

Pokud chcete uchovat česnek co nejdéle čerstvý, kdy si zachová své aroma i silnou chuť, pak pro jeho skladování vyberte chladné a suché místo.

Nejlepším řešením je nechat hlavičky česneku na chladném suchém místě nebo v lednici a použít podle potřeby. Pokud používáte ledničku, uložte česnek do plastového sáčku na zip.

Můžete ho zamrazit

Že by vás nikdy předtím nenapadlo skladovat česnek v mrazáku? To je ale velká škoda a kdo to ještě nezkusil, měl by to napravit.

Kupte si celý svazek česneku, oloupejte stroužky, vložte je do sáčku na zip a hoďte sáček do mrazáku. Rozmražený česnek je kašovitější než čerstvý, ale stále chutná dobře a lze jej snadno použít v mnoha různých receptech.

Do sklepa ho nedávejte

Mnoho lidí si myslí, že udělá nejlépe, když česnek uskladní ve sklepě. Je tam přece tma a chlad, nebo snad ne? Jenže skladovat česnek v prostorách sklepa není ten nejrozumnější nápad.

Proč? Vlhkost ve sklepě česneku nevyhovuje. Česnek poté měkne a mnohem rychleji vysychá. Neudělejte tu samou chybu a neskladujte česnek ve sklepě.

Jak dlouho vydrží správně uskladněný česnek?

Při správném skladování by celá neoloupaná palička česneku měla vydržet asi šest měsíců. Jakmile začnete lámat jednotlivé stroužky, česnek se začne kazit.

Po odstranění prvního stroužku máte pravděpodobně asi 10 dní až dva týdny, než zbývající česnek začne rašit.

Zdroj: eatwell101.com, marthastewart.com, tastingtable.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz