Rybí tuk: Výtečný zdroj nenasycených mastných kyselin, jež jsou podstatné pro naše zdraví

Zdroj: Shutterstock

Rybí tuk je dlouhodobě považován za výtečný zdroj nenasycených mastných kyselin. Ačkoli existují jisté potíže s ním spojené, měl by být součástí jídelníčku.

Ryby jsou používány odedávna

Člověk byl naprostou většinu své existence na planetě Zemi lovcem a sběračem. Odedávna se přitom usazoval i na březích vodních ploch, kde se věnoval také rybolovu. Mořští i sladkovodní živočichové totiž byli a stále jsou zdrojem cenných látek. Současné komerční rybářství sice není neproblematické, nicméně třeba takový rybí tuk je výtečným zdrojem esenciálních mastných kyselin.

Jaké ryby jsou nejlepším zdrojem tuku?

Rybí tuk se bez překvapení nachází především v tučných rybách, mezi které patří losos, makrela, sleď, sardinky nebo ančovičky. Možná vás ovšem překvapí, že esenciální mastné kyseliny se v rybách nevyskytují přirozeně, ale díky konzumované potravě. Přirozeně se totiž nachází v planktonu, případně v mořských řasách. Ty je přitom možné konzumovat přímo.

Využití rybího tuku

Nejlepším zdrojem rybího tuku jsou samozřejmě čerstvé ryby, které by proto měly být běžnou součástí jídelníčku, a to především výše zmíněné druhy. Pořídit si jej ovšem můžete také ve formě doplňků stravy, které se prodávají ve formě kapslí, olejů nebo tobolek. Některé z těchto přípravků ovšem nejsou příliš účinné, proto si vždy hlídejte obsah esenciálních mastných kyselin.

Rybí tuk z hlediska zdraví

Esenciální mastné kyseliny jsou důležité látky pro lidské zdraví. Náš organismus si je nicméně neumí vyrobit sám, takže je nutné je přijímat ve stravě. Jedná se přitom především o omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Co se týče zdravotních účinků, tyto kyseliny pozitivně působí především na kardiovaskulární soustavu, neboť mají kladný vliv na srdce a cévy.

Zajímavosti o rybím tuku

  • Pokud vám rybí nechutnají, anebo je nejíte z etických důvodů, velmi dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou i chia semínka či lněná semínka, případně výše zmíněné mořské řasy.
  • Některé rybí oleje, které jsou k dispozici, mohou mít tu výhodu, že nemají rybí pachuť ani odér.
  • Nejvíce esenciální mastných kyselin (především omega-3) obsahují mořské ryby, které jsou tedy v tomto ohledu vhodnější než ryby sladkovodní.
  • Na druhou stranu je nutné upozornit, že komerční rybolov může být dosti problematický. Některé druhy ryby rychle mizí, dochází k ničení mořských ekosystémů a navíc se minimálně třetina vylovených ryb nikdy nedostane na talíř.
  • Rybí tuk (nebo další zdroje esenciálních mastných kyselin) je velmi důležitý pro správný vývoj. Proto by neměl chybět ve stravě těhotných a kojících žen, stejně jako dětí.  

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz