Pokud dojde v kuchyni sůl, nezoufejte. Můžete jídlo ochutit jinými způsoby

Zdroj: Shutterstock

Sůl je nad zlato – říká se v jedné známé české pohádce. Nezbývá než souhlasit. Při vaření je sůl nepostradatelným pomocníkem. Jak jinak dodat pokrmům tu správnou chuť?

Pokud to se solí nepřeháníte, pak je to v pořádku. Ale nadměrný příjem soli je spojen s vysokým krevním tlakem a dalšími zdravotními problémy. Proto je někdy lepší sůl nahradit a pokrm ochutit i jinak. Naše tipy se vám budou hodit nejen pro případ, kdy se rozhodnete sůl vynechat ze zdravotních důvodů. Ale i tehdy, když ji třeba zrovna nebudete mít po ruce.

Citronová šťáva

Citrusy obecně, zejména pak citronová šťáva a kůra, jsou v některých receptech vynikající alternativou soli.

Citronová šťáva jako zdroj kyselin působí podobně jako sůl tím, že zvýrazňuje chuť pokrmu. Citronovou šťávou lze pokapat vařenou zeleninu a použít ji můžete i do salátových dresinků a marinád na maso a ryby.

Česnek

Česnek je štiplavé koření, které zvýrazňuje chuť bez zvýšení obsahu sodíku. Má své nezaměnitelné aroma a podle chuti jej bezpečně poznáte.

V receptech na rajčatové omáčky a marinády můžete omezit sůl a zdvojnásobit množství česneku. Česnek chutná skvěle i v polévkách a smažených hranolkách.

A co víc, tato zelenina je plná zdravotních výhod. „Studie ukazují, že sloučeniny česneku mohou posílit imunitu, snížit krevní tlak a podpořit zdraví mozku,“ dodává healthline.com.

Cibulový prášek

Stejně jako česnek nabízí cibule zvýšení chuti téměř každému pikantnímu receptu. Zejména sušená cibule nebo cibulový prášek jsou účinnější než čerstvá cibule a lze je vyměnit za sůl na smažených hranolkách, polévkách, dušených pokrmech, dipech a salsách.

Bílý pepř

„Bílý pepř má nádech pikantnější chuti,“ popisuje healthyfood.com. Ideální bude, když ho přidáte do bramborové kaše, sýrových omáček a mexických jídel s chilli.

Balzamikový ocet

Balzamikový ocet má ostrou, nakyslou chuť s nádechem sladkosti. Jeho výhodou je, že zvýrazňuje přirozenou chuť jídla a minimalizuje potřebu soli.

Balzamikový ocet používejte do salátových dresinků, polévek, dušeného masa a marinád na maso a ryby.

Uzená paprika

Oproti své kolegyni sladké paprice nemá ta uzená v naší kuchyni takové využití a to je možná velká škoda. Schválně kdo z vás má uzenou papriku mezi kořením?

Její chuť je výrazná, kořeněná a samozřejmě uzená. Můžete ji použít na maso nebo ji přidat do omáček. Rozhodně najde mnoho využití.

Zdroj: healthline.com, healthyfood.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz