Pečete a došla vám vejce nebo mléko? Nepanikařte, tyto náhražky můžete použít v případě nouze

Zdroj: Shutterstock

Stává se o i těm nejlepším z nás. Jste uprostřed pečení a náhle si zjistíte, že nemáte potřebný počet vajec, mléko se zkazilo nebo v mouce objevíte moly. Pravděpodobně nemáte v této chvíli čas běžet do obchodu, ale naštěstí existuje několik osvědčených náhrad.

I když se podle následujících tipů můžete zachránit jakýkoli proces pečení, dbejte na to, že ne všechny substituty jsou stoprocentně stejné, proto je důležité brát v úvahu, co děláte. Pokud budete tyto náhrady zkoušet u starých oblíbených rodinných jídel, nejspíš si všimnete rozdílu v chuti a struktuře.

Vejce jsou klíčovou součástí snad každého receptu, ve kterém jsou přítomna. Když je nahradíte, musíte vybrat něco, co může fungovat jako kypřící činidlo, které pomůže vašemu konečnému produktu vykynout, a jako pojivo, které pomůže udržet vše pohromadě.

Každé vejce nahraďte třemi lžícemi arašídového másla, čtvrt šálkem neslazeného jablečného pyré nebo polovinou rozmačkaného banánu.

Jak nahradit mléčné výrobky

Pro některé pečivo je nezbytné podmáslí, které však nejspíš nemíváte běžně v lednici. Nemusíte pro něj běžet, když stačí přidat lžíci bílého octa nebo citronové šťávy do jednoho šálku mléka a nechat asi pět minut odstát. Získáte okyselené mléko, které se bude chovat stejně jako podmáslí.

Můžete rovněž vyšlehat jogurt s mlékem nebo vodou, dokud nebude mít stejnou konzistenci jako podmáslí. Totéž můžete udělat i se zakysanou smetanou a vodou.

Co dělat, když vám dojde mléko? Můžete udělat několik věcí. Začněte tím, že smícháte sušené mléko se stejným množstvím vody. Můžete ho také rovnou vyměnit za jogurt či zakysanou smetanu rovněž v poměru 1:1 s vodou. V nejhorším případě přidejte za každý šálek mléka šálek vody se lžící másla. Sice se trochu změní struktura výsledného produktu, ale je to lepší než vše vyhodit.

Jedlá soda se v receptech používá k tomu, aby věci vykynuly a dosáhlo se správné reakce. Libovolné množství sody lze nahradit trojnásobným množstvím prášku do pečiva. Pokud se vám to zdá příliš, použijte pouze dvojnásobné množství, avšak vynechte sůl, kterou recept uvádí. Výsledek nebude tak vykynutý, ale přece jen bude vypadat slušně.

Stejně lze postupovat i pokud vám dojde prášek do pečiva. Stačí smíchat v poměru 1:2 jedlou sodu s vinným octem, který dodá kyselou složku, a tím sodu aktivuje.

Zdravější pečení bez oleje

Možná přemýšlíte o nahrazení rostlinného oleje, i když vám ještě nedošel. Existuje několik skvělých alternativ, které fungují tak dobře, že si toho možná ani nevšimnete a docílíte zdravějších dobrot.

Na každý šálek oleje použijte tři čtvrtiny šálku jablečného pyré. Ve stejném poměru můžete použít i řecký jogurt. Pokud dáte ochucený, může to být skvělý způsob, jak dodat sladkým dobrotám šmrnc.

Jablečným pyré lze nahradit také máslo. Zkuste vytvořit směs pyré a podmáslí, které stačí oproti máslu poloviční množství. Šálek másla je možné nahradit i třemi čtvrtinami šálku olivového oleje. Pokud použijete avokádový nebo kokosový olej, je náhrada v poměru 1:1.

Pokud při pečení využíváte hnědý cukr, můžete si rovnou vyrobit vlastní. Jde totiž o obyčejný cukr s přidanou melasou.

Pro světle hnědý cukr smíchejte hrnek bílého cukru a lžíci melasy. Pokud recept vyžaduje tmavě hnědý cukr, použijte dvě polévkové lžíce. Místo melasy můžete použít javorový sirup, rumové aroma, pohankový med nebo agávový nektar.

I citronovou šťávu je možné snadno nahradit

I když má citronová šťáva nezaměnitelnou chuť, je překvapivě snadné najít vhodnou náhradu. V mnoha receptech je obsažena jako aktivátor kypřících látek, takže v závislosti na tom, co připravujete, můžete citronovou šťávu nahradit stejným množstvím něčeho kyselého. Použijte jakýkoli druh šťávy, jako je jablko, pomeranč nebo limetka.

Můžete použít také méně ovocné alternativy, jako je ocet nebo bílé víno. Skvělou volbou je i podmáslí či jogurt. Stačí nahradit citronovou šťávu stejným množstvím čehokoli, co bude ladit s chuťovým profilem výrobku, který připravujete.

Pokud z mléka odstraníte vodu, vznikne sušené mléko, které je častou ingrediencí pro dezerty, jako je fondán či různé karamelové pochoutky. Pokud jej zrovna nemáte doma, můžete si sušené mléko vyrobit. Odměřte si dvojnásobné množství běžného mléka, než potřebujete, a dejte ho na sporák vařit. Neustále míchejte, dokud se během varu nesníží množství asi o polovinu. Bude mít sice lehce nahnědlý vzhled, ale jde o dokonalou náhražku.

Nahradit lze i kondenzované mléko. Stačí do běžného mléka přimíchat hnědý cukr, vejce a trochu vanilky. Alternativou je použít sójové, mandlové či ovesné mléko, spoustu cukru a trochu kukuřičné mouky.

Zdroj: mashed.com, allrecipes.com, thetakeout.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz