Olivový olej prospívá zdraví, ten prodávaný u nás ale v testu propadl

Zdroj: Shutterstock

Olivový olej je důležitou součástí nejen studené kuchyně a oblibu si získal i pro pozitivní účinky na lidské zdraví. Bohužel však výrobci často zkouší, co zákazník ještě snese, a vybrat kvalitní olivový olej tak může být problém.

Olivový olej je univerzální tuk, který vzniká drcením a mletím oliv. Je bohatý na ochranné látky, které mají pozitivní vliv na zdraví hned v několika směrech, včetně ochrany před srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu.

Podporuje zdraví srdce

Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. V jejich prevenci hraje zásadní roli strava a právě olivový olej může velmi pomoci. Přítomnost sloučenin, jako je oleuropein, v olivovém oleji je spojována s protizánětlivými účinky, které snižují postup aterosklerózy.

Studie z roku 2021, které se zúčastnilo 939 osob se srdečním onemocněním, ukázala, že u osob, které dodržovaly středomořskou stravu bohatou na olivový olej, došlo ve srovnání s osobami, které dodržovaly nízkotučnou dietu, ke snížení progrese aterosklerózy.

Pravidelná konzumace olivového oleje je také spojena s nižší hladinou LDL cholesterolu, zvýšeným HDL cholesterolem (chránícím srdce) a sníženým krevním tlakem. Studie z roku 2020, které se zúčastnilo 92 978 Američanů, prokázala o 14 % nižší riziko srdečních onemocnění u těch, kteří konzumovali více než půl polévkové lžíce olivového oleje denně.

Snižuje riziko cukrovky

Zařazení většího množství olivového oleje do jídelníčku je spojeno se snížením rizika dalších onemocnění, včetně cukrovky 2. typu. Přehled čtyř kohortových studií a 29 randomizovaných kontrolovaných studií z roku 2017 zjistil, že u osob s nejvyšším příjmem olivového oleje je riziko diabetu 2. typu o 16 % nižší.

Podobně přehled z roku 2022 uvádí, že s každou další porcí 25 gramů olivového oleje denně se riziko vzniku cukrovky 2. typu snižuje o 22 %. Kromě toho byla konzumace olivového oleje spojena s nižším rizikem úmrtí z různých dalších příčin, včetně rakoviny, neurodegenerativních onemocnění a respiračních problémů.

Test olivových olejů

Test Blesku a německé laboratoře Eurofins Analytik odhalil, že výrobci olivových olejů na českých zákaznících dost šetří. Pět z deseti testovaných extra panenských olejů neodpovídalo kategorii „extra“ a správně by mělo být prodáváno pouze jako panenské, a tedy za nižší cenu.

Podmínky pro řazení do kategorie „extra panenský“ nesplnily následující oleje: Albert Olivový olej extra panenský – Maxi balení, Tesco Extra panenský olivový olej, Globus Extra panenský olivový olej, Kaiser Franz Josef Exclusive Extra virgin oil a San Fabio Olio extra vergine di oliva. Naopak vítěz testu Primadonna Extra panenský olivový olej Delicato kritéria splnil a nejlépe si vedl i v senzorické zkoušce. Těsně za ním pak skončil Filippo Berio Extra Virgin Olive Oil.

Zdroj: Health, WebMD, Blesk, Jose Jimenez-Torres, Mediterranean Diet Reduces Atherosclerosis Progression in Coronary Heart Disease: An Analysis of the CORDIOPREV Randomized Controlled Trial, 2021, Marta Guasch-Ferré PhD, Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults, 2020, L Schwingshackl, Olive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials, 2017, Miguel A. Martínez-González, Effect of olive oil consumption on cardiovascular disease, cancer, type 2 diabetes, and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis, 2022

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz