Vatapá: Brazilský pokrm kombinující chuť ořechů a krevet

Zdroj: Shutterstock

Vatapá je brazilský pokrm, který v sobě kombinuje chuť ořechů, sušeného ovoce, koření a mořských plodů. Jedná se o syté jídlo tradičně podávané k večeři. Jde o velmi zdravý pokrm, který ocení především milovníci krevet a netradičních nových chutí.

Vatapá se poprvé objevila v Bahii. Do Brazílie se pokrm dostal přes zotročené Afričany v polovině 16. století. Tamní lidé recept upravili k obrazu svému a velmi rychle jídlo přejali jako svou vlastní chloubu, vysvětluje web The World in Sandwiches.

Kombinace mnoha chutí

Vatapá v sobě ukrývá velké množství surovin, které možná na první pohled nejdou dohromady. Podle Brazilců se ale jedná o vynikající chutné jídlo. Pokud si chcete jejich slova ověřit, nezbývá vám, než si zkusit pokrm připravit doma.

Potřebovat budete 100 gramů sušené slané tresky, půl šálku mletých krevet, čtvrt šálku kešu ořechů, čtvrt šálku nesolených arašídů, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, chilli papričku, zázvor, sušené švestky, 4 krajíčky chleba, plechovku kokosového mléka, 1 cibuli, 3 šálky rybího vývaru, 8 malých celých krevet, sůl a pepř.

Příprava pokrmu

Sušenou tresku nasucho opražte na pánvi a dejte do mixéru. Přidejte k ní kešu, arašídy, sušené švestky, jarní cibulku, chilli, česnek, zázvor a krevetovou pastu. Vše společně rozmixujte a dejte stranou.

Chléb pokrájejte na kostičky a nechte ho rozmočit v kokosovém mléce. S touto směsí pak spojte rozmixované suroviny. Na pánvi osmahněte cibulku, přidejte vzniklou směs a rajčata a vše zalijte vývarem. Vařte pokrm asi 30 minut.

Mezitím si celé krevety osolte, opepřete a opečte na grilu nebo v troubě dorůžova. Na talíř nandejte porci vatapá a nahoru položte několik hotových krevetek. Pokrm se podává s rýží.

Zdroj: Saveur, The World in Sandwiches, Taste Atlas

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz