Gravče na tavče: Syté a zdravé jídlo z fazolí a zeleniny

Zdroj: Shutterstock

Tavce gravce, nebo česky také gravče na tavče, je makedonský pokrm, který se v posledních letech rozšířil po celém světě. Existuje hned několik variant jeho přípravy. A my vám jednu z populárních představíme.

Tavce gravce je pokrm z bílých fazolí, který dále obsahuje velkou spoustu zeleniny. Jde tak o jídlo velmi syté, bohaté na bílkoviny a celkově zdravé. V zimním období jde o skvělý způsob, jak tělu doplnit potřebné vitamíny a minerály.

Benefity fazolí

Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin. Najdete v nich velké množství zdravých tuků, vlákniny a minerálů. Jsou bohaté konkrétně na draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo, uvádí Healthline.

Server Pro ženy doplňuje, že je při zpracování fazolí důležitá řádná tepelná úprava. Syrové fazole totiž mohou být životu nebezpečné.

„Fazole i jejich lusky obsahují v syrovém stavu několik toxických látek – například fasin a toxické glykosidy linamarin a lotaustralin. Ty mohou vyvolat nejen zažívací obtíže, ale po konzumaci velkého množství i příznaky otravy kyanovodíkem,“ uvádí server.

Gravče na tavče

Pokud fazole dobře tepelně zpracujete, nemusíte se žádných problémů bát. Naopak vám vznikne vynikající jídlo bohaté na pozitivní látky. Připravte si makedonské gravče na tavče doma i vy.

Potřebovat k tomu budete 400 gramů bílých fazolí, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 červenou papriku, bobkový list, 2 lžíce rajčatového protlaku, sladkou mletou papriku, olej, sůl, pepř, klobásu a petrželku.

Fazole dejte do studené vody a přes noc je nechte nabobtnat. Poté vodu slijte, zalijte fazole čerstvou vodou, přidejte k nim bobkový list a povařte je doměkka. Cibuli a česnek osmahněte na oleji. Pak přidejte zbylou zeleninu pokrájenou najemno a klobásu.

Vše zarestujte, přidejte protlak, podlijte vývarem z fazolí a pár minut duste. Do směsi následně přidejte měkké fazole, vše promíchejte a přendejte do zapékací misky. Pokrm se peče v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Jídlo nakonec servírujte s chilli papričkou jako ozdobou, posypané nasekanou petrželkou. Vhodné je k němu přikusovat čerstvé pečivo.

Zdroj: Pakovska, Český rozhlas Plzeň, YouTube, Pro ženy, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz