Sezamový olej pozvedne vaše jídla na novou úroveň. A zároveň prospěje vašemu zdraví

Zdroj: Shutterstock

Byla by škoda zredukovat využití sezamového oleje pouze na smažení. Ve skutečnosti najde široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. A co je ještě lepší, má několik zdravotních benefitů.

Sezamový olej se vyrábí z ručně sbíraných sezamových semínek. Po sběru se semínka lisují a extrahují. Existují dva hlavní druhy sezamového oleje: světlý a tmavý. Světlý sezamový olej se vyrábí ze syrových sezamových semínek a má jemnou oříškovou chuť. Tmavý sezamový olej pochází z pražených semínek a má výraznější chuť.

Zdravotní přínosy sezamového oleje

Sezamový olej obsahuje antioxidanty, jako je sezamol a sezaminol, které pomáhají snižovat poškození buněk způsobené volnými radikály. Studie na potkanech z roku 2013 naznačuje, že konzumace sezamového oleje může chránit srdeční buňky a zvyšovat antioxidační aktivitu. Obsahuje také antioxidanty, které mohou chránit pokožku před poškozením UV zářením.

Díky obsahu nenasycených mastných kyselin, jako jsou omega-6 mastné kyseliny, může sezamový olej pomáhat chránit srdce (viz studie Niti Pathaka a kol.) a snižovat hladinu cholesterolu (viz studie Seyedeha Mahdieha Namayandeha a kol.). Studie na potkanech z roku 2009 ukázala, že sezamový olej mírní příznaky artritidy a snižuje bolest kloubů. Podle studie z roku 2019 také pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi, což je zvláště důležité pro osoby s cukrovkou.

Sezamový olej v kuchyni

Sezamový olej je vhodný jak v syrovém, tak ve vařeném stavu. Syrový se hodí například v salátových zálivkách, kde má výraznější oříškovou chuť. Naopak při tepelné úpravě je jeho chuť tlumenější a zvýrazní pokrm, aniž by přehlušil ostatní chutě.

Můžete ho také zakomponovat do marinád na maso a zeleninu nebo ho použít jako hlavní složku salátových dresinků, kde se jeho jedinečná chuť dobře snoubí s dalšími přísadami, jako je sójová omáčka, zázvor a česnek.

Tmavý sezamový olej má ve srovnání se světlým sezamovým olejem nižší bod zakouření, a proto je nejvhodnější pro nízkou až středně vysokou teplotu; jinak může zhořknout.

Využít jej můžete třeba k dochucení polévky. Místo toho, abyste do ní přidali smetanu nebo jogurt, přidejte do ní tmavý sezamový olej. Přelít jím můžete i popcorn a přihodit na něj sezamová semínka a sůl.

Zdroj: MedicineNet, Healthline, Mashed, Mohamed T.S. Saleem, Putative antioxidant property of sesame oil in an oxidative stress model of myocardial Indry, 2013, Niti Pathak, Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability, 2014, Seyedeh Mahdieh Namayandeh, Olive and Sesame Oil Effect on Lipid Profile in Hypercholesterolemic Patients, Which Better?, 2013, Ruzena Sotnikova, Effects of sesame oil in the model of adjuvant arthritis, 2009, Farhan Aslam,, White Sesame Seed Oil Mitigates Blood Glucose Level, Reduces Oxidative Stress, and Improves Biomarkers of Hepatic and Renal Function in Participants with Type 2 Diabetes Mellitus, 2019

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz