Jídla, která nejsou vhodná k přípravě na litinové pánvi. Jinak ji budete drhnout celý den

Zdroj: Shutterstock

Litinové pánve vám mohou vydržet celý život. Ovšem pouze v případě, že s nimi zacházíte správně. Některé potraviny by se v nich rozhodně připravovat neměly. My vám prozradíme, které to jsou a proč.

Někdy se jednoduše stane, že místo chutné večeře máte na talíři totální katastrofu a ve dřezu pánev, kterou budete drhnout dvě hodiny, než se vám ji podaří vyčistit. Znají to i profesionální kuchaři, nemějte strach.

Většinou se ale podobným problémům dá zabránit i tím, že budete vědět, jaké nádobí používat na přípravu kterých jídel. Respektive která jídla na určitých pánvích nepřipravovat.

Vajíčka

Prvním jídlem, které nikdy nepřipravujte v litinové pánvi, jsou vajíčka. Podle webu Real Simple jde možná o tu nejhorší možnou volbu. Kromě toho, že se vám vejce neudělají na pánvi rovnoměrně, strávíte pak hodně času seškrabováním připálených zbytků.

Některé druhy ryb

V litinových pánvích se doporučují dělat pouze silnější kousky ryb. Bez problémů tak na ní můžete připravovat například steaky z tuňáka. Naopak losos nebo treska zanechají na vašem nádobí pěknou spoušť, varuje Southern Living.

Kyselé potraviny

Litinové pánve a kyselé potraviny zkrátka nejdou dohromady. Pokud připravujete bohatou rajčatovou omáčku, maso dušené na víně nebo marinádu na citronové bázi, sáhněte raději po jiném nádobí.

Kyselé potraviny totiž z litinové pánve mohou odstraňovat kovy, které se potom dostanou do vašeho jídla. V tomto případě tak raději vařte jídlo v pánvi nerezové.

Kořeněná jídla

Pokud nechcete strávit celý svůj život drhnutím nádobí, na litinové pánvi nepřipravujte nic, při čem používáte česnek, kmín, kari, kurkumu či zázvor. Stejně tak má tendenci se připalovat například červená či uzená paprika, uvádí server Epicurious.

Zdroj: Epicurious, Southern Living, Real Simple

Autor: Šára Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz