Mochyně peruánská: „třešeň Inků“, kterou lze využít k účinné jarní detoxikaci

Plody mochyně peruánské (zdroj: Samphotostock.cz)

Mochyně peruánská je rostlina, která je pěstována pro své plody. Ty jsou nejen chutné, pročež zaujmou i děti, ale zároveň patří mezi zdravé ovoce.

Původ mochyně peruánské

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je rostlina, jejíž původní domovinou je Jižní Amerika, k čemuž ostatně odkazuje i její druhový název. Zde je místními lidmi využívána dlouhodobě, proto se jí také říká „třešeň Inků“, ačkoli spíše než třešně její plody připomínají rajčata. V současné době rostlina každopádně roste a bývá pěstována také v dalších částech světa.

Kde mochyni peruánskou ochutnat?

Čerstvé plody mochyně peruánské budete v České republice shánět jen těžko. Na druhou stranu si můžete dosti jednoduše pořídit sušené plody, které se mnohdy prodávají bez jakýchkoli přidaných látek. Zakoupit si lze také semena, ze kterých si rostlinky můžete sami vypěstovat. Mochyně totiž nejenže vzhledem připomíná rajčata, ale zároveň se obdobně pěstuje.

Plody mochyně v kuchyni

Sušené plody mochyně peruánské mají poměrně specifickou chuť, která může vzdáleně připomínat pomeranče a limetky, zatímco vůní připomínají karamel. Použít je přitom lze např. do snídaňových směsí, jimž dodají sladkokyselou chuť. Pokud doma budete mít čerstvé plody, ty je možné využít při výrobě ovocných salátů či marmelád, které jsou v některých oblastech velmi oblíbené.

Mochyně peruánská z hlediska zdraví

Plody mochyně obsahují mnoho cenných látek, mezi které patří především vitamín C, provitamín A, fosfor anebo pektiny. Využít je proto např. lze při jarní detoxikaci organismu. Navíc působí antioxidačně, protizánětlivě a diureticky (močopudně). Pozitivní vliv mají rovněž na imunitní systém a pomoci mohou i trávení, neboť působí mírně projímavě a podporují pravidelné vyprazdňování.

Zajímavosti o mochyni peruánské

  • Mochyně je rostlina z čeledi lilkovitých. Příbuzná je tedy např. rajčeti nebo lilku, ale třeba také tabáku či durmanu.
  • Chuť mochyně je poměrně specifická, když se mění z lehké ovocné v hutnou sladkokyselou a nazpět. Je proto oblíbená i u dětí.
  • Čerstvé plody se často používají i jako gurmánská dekorace, a to např. u masových pokrmů anebo v koktejlech.
  • Žluté aromatické bobule se během růstu nacházejí v nafouklém kalichu, kterému se říká „lampionek“.
  • Pokud máte doma čerstvé plody, měli byste si být jistí, že jsou dozrálé. V opačném případě totiž mohou působit toxicky.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*