Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu

Mezi superpotraviny je dnes řazena spousta ovoce, zeleniny i dalších rostlin. Do této skupiny zdraví prospěšných ingrediencí byla přitom v posledních letech zařazena i maca.

Původ řeřichy peruánské

Řeřicha peruánská je rostlina, jejímž kořenem je bulva (maca), která se dnes celosvětově řadí mezi velmi ceněnou zeleninu. Původně ji však využívali výhradně peruánští indiáni, jež žili vysoko v Andách. Pěstována přitom byla již před 3 500 lety a pro domorodce představovala bulva maca velmi důležitou potravinu. Řeřiše peruánské se daří ve vysokých nadmořských výška (zhruba 3 000 až 4 500 m) a místním obyvatelům umožňovala žít v těchto těžkých podmínkách.

Kde macu pořídit?

Macu vzhledem k jejímu výskytu Evropané i američtí přistěhovalci z Evropy dlouho prakticky neznali. První zmínky o řeřiše peruánské jsou známé až z poloviny 19. století. K jejímu rozšíření ovšem došlo až v posledních letech, protože se zjistilo, že její bulva je velmi zdravá. V České republice nicméně čerstvou macu neseženete. Můžete si ovšem pořídit prášek či kapsle, a to především v obchodech se zdravou výživou.

Léčivé účinky macy

Maca obsahuje velké množství účinných látek, mezi které patří sacharidy, bílkoviny, vláknina, vitamíny (především B a C), minerální látky (vápník, železo, draslík, zinek apod.), mastné kyseliny, alkaloidy, třísloviny, saponiny a dokonce devět z deseti esenciálních aminokyselin. Proto účinkuje na mnoho zdravotních neduhů – kladně např. působí na psychické potíže, a to včetně úzkostí. Kořen řeřichy peruánské také podporuje mozkovou aktivitu a údajně má i afrodiziakální účinky.

Především je ale maca dávána do souvislosti se stresem. Obsahuje totiž prekurzory serotoninu a podílí se na regeneraci nadledvin. Díky tomu zmírňuje stres, což se mj. kladně projevuje na hormonální rovnováze a funkčnosti imunity. Maca navíc obsahuje steroly, tedy sloučeniny podobné steroidům, které podporují fyzickou regeneraci. Do svého jídelníčku by ji proto měli zařadit sportovci, neboť jim pomůže rychleji zregenerovat unavenou svalovou tkáň.

Zajímavosti o mace

  • Díky všestranným účinkům na lidské zdraví se mace někdy říká „peruánský ženšen“.
  • Podle legendy peruánských indiánů je bulva řeřichy darem boha Virakoči, který se později stal jedním z hlavních božstev Inků.
  • Možná na této legendě něco bude, protože nejsou známí žádní předchůdci řeřichy peruánské. Nejedná se totiž o žádný planý druh řeřichy, které rostou v Andách v současné době.
  • Prášek z macy můžete přidat např. do smoothie, čímž ještě zvýšíte jeho výživovou hodnotu.
  • Někdy se doporučuje používat především macu typu „gelandina“, protože se při jejím zpracování odstraňuje těžko stravitelná škrobová část bulvy. Seženete ji přitom i v českých obchodech.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*