Marikle: Chléb chudých Romů se peče nasucho a chutná skvěle s masem i omáčkami

Zdroj: Shutterstock

Marikle je tradiční romský chléb, který se dá konzumovat samotný, ale hodí se i k mnoha jídlům. Podává se často s masem, ale může také nahradit typický indický naan, který se konzumuje s různými kořeněnými omáčkami.

Marikle jsou vlastně pšeničné placky, které se pečou nasucho, jsou tedy lehké, zároveň ale křupavé. Dříve se jednalo především o jídlo chudých Romů, protože se dalo jednoduše udělat z toho, co bylo doma.

Romské pšeničné placky

Marikle se dříve dělalo v chudších rodinách, dnes je ale oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Ačkoli jde o chléb, nejedná se o typický bochník, ale o placku, která připomíná silnější tortillu.

Chléb se podává ke grilovanému masu, k omáčkám, nebo se jako čerstvý jí i samotný. Jeho příprava je velmi snadná, vyzkoušejte si ho udělat doma i vy a dejte si ho třeba se zeleninou a trhaným masem.

Jak na přípravu romského chleba

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 250 gramů polohrubé mouky, 250 mililitrů vody, půl lžičky soli a 2 lžičky zakysané smetany. Žádné vajíčko, žádné droždí.

Tyto 4 suroviny jednoduše smíchejte dohromady a vypracujte z nich tužší těsto. To nechte chvíli odpočinout, potom z něj tvarujte nepravidelné placky. Ty se pečou na suché pánvi z obou stran.

Chléb se dá na závěr potřít česnekovým nebo bylinkovým máslem, někdy se také dělá se strouhaným sýrem. Je jen na vás, kterou verzi si pak vychutnáte ke své oblíbené omáčce nebo k masu.

Zdroj: Apetit, Maková panenka, Dobrovolní poradcovia

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz