Hermelínový věnec: Stačí kus odlomit a vychutnat si dokonalý požitek

Zdroj: Shutterstock

Já i moji přátelé naprosto milujeme sýrové pokrmy. Takzvaně sýrový věnec dělal nejprve jeden z mých kamarádů, naučila jsem se ho později ale i já, a teď nesmí chybět na žádném našem společném setkání.

Je snadný na přípravu a kombinuje všechno, co máme rádi. Táhlý sýr s brusinkami, křupavé listové těsto a zapečenou slaninu. Tenhle recept si doma musíte vyzkoušet i vy a hned pochopíte, co na něm tolik milujeme.

Základní suroviny

Na přípravu hermelínového věnce budete potřebovat hořčici, med, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 balení listového těsta, 125 gramů slaniny, 1 hermelín, vajíčko, tymián a brusinky.

Pokud máte rádi rozmarýn, můžete přidat i ten. Někdo do jídla dává také čerstvou bazalku nebo sýr nakonec zdobí petrželkou, je už jen na vás, jak si ho vylepšíte. Základem ale je umět udělat dokonalý věnec.

Jak na hermelínový věnec

Na první listové těsto položte hermelín a okolo ho pomažte hořčicovo-medovým dipem s česnekem. Pak okolo sýru položte nakrájenou slaninu a posypte vše bylinkami.

V druhém kousku těsta vyřízněte podle hermelínu díru a poté jím přiklopte první těsto tak, aby hermelín vyčuhoval ven. Obě slepená těsta nyní nařežte od hermelínu k okrajům na proužky. Ty potom smotejte do ruliček směrem k sýru.

Ruličky potřete vajíčkem a posypte bylinkami, celý věnec pak dejte péct na 180 °C zhruba na 25 minut.

Jakmile se dílo dopeče, měly by z něj jít odlamovat malé kousky slaninového těsta, které budete namáčet do rozteklého hermelínu uprostřed. K věnci se navíc může podávat ještě miska brusinek.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz