Mandlové máslo nemusíte draze kupovat. Vyrobit ho zvládnete doma

Zdroj: Shutterstock

Na mandlové máslo na pultech v obchodech narazíte jen zřídka. Není tak běžně k sehnání. A když už ho přece jen objevíte, jeho cena vám zaručeně protočí panenky.

Mandlové máslo přitom vůbec není potřeba draze kupovat. Vyrobit si ho zvládnete i doma, nic složitého na tom není. Navíc je spousta možností, jak mandlové máslo využít.

Proč si vyrobit mandlové máslo?

Možná i vám proběhla hlavou otázka, k čemu vám bude mandlové máslo a proč byste jej vůbec měli vyrábět. Web Ochutnej ořech odhaluje, že je mandlové máslo dokonalým zdrojem antioxidantů a může přispět k prevenci různých onemocnění.

V mandlovém másle najdete celou řadu pro tělo důležitých složek. Například vlákninu, bílkoviny nebo mononenasycené mastné kyseliny. Nechybí samozřejmě ani vitamíny.

Vyrobit si mandlové máslo není složité

Pokud vás mandlové máslo láká, ale nechcete za něj platit nekřesťanské peníze, zkuste si ho vyrobit sami doma. Web Cookie and Kate vyzdvihuje jednoduchost přípravy a dodává, že je zapotřebí trocha trpělivosti.

Na přípravu mandlového másla potřebujete 250 g mandlí a špetku soli. Budete-li chtít máslo ochutit, použijte třeba skořici, stévii nebo vanilkovou esenci.

Mandle nejdříve opražte v troubě na 175 °C po dobu 8 až 10 minut. Nechte je vychladnout, poté nasypte do mixéru společně se špetkou soli a nechte mixér pracovat za vás. Bude to chvilku trvat, proto se obrňte trpělivostí. Prostě mixujte a mixujte, dokud se z mandlí nestane krásně hladké máslo, které pak můžete dochutit skořicí, vanilkovou esencí nebo třeba stévií.

Kde a jak mandlové máslo využít?

Nyní už víte, jak si mandlové máslo vyrobit. Co možná nevíte, je to, kde ho potom využít. Podle webu Food and Wine je těch možností celá řada.

Hodí se například do různých dresinků nebo omáček. Mandlové máslo lze také přimíchat do krémových polévek nebo je perfektní pro přípravu různých dezertů.

Web Self ještě doporučuje použít mandlové máslo do ovesné kaše, která rázem bude chutnat úplně jinak. Ochutit s ním lze třeba i rizoto.

Zdroj: ochutnejorech.cz, cookieandkate.com, foodandwine.com, self.com, mindbodygreen.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz