Majonéza: do bramborového salátu lze použít zdravější varianty

Majonéza (zdroj: Samphotostock.cz)

Majonéza je nedílnou součástí české kuchyně, přičemž se používá i při přípravě „vánočního“ bramborového salátu. Lze přitom použít i zdravější varianty.

Původ majonézy

Majonéza vznikla podle všeho už v 18. století a zasloužili se o ni francouzští kuchaři, ačkoli mimo území své domoviny. Říká se, že k tomu došlo v Port Mahónu na španělském ostrově Menorca. Zde v roce 1756 porazila francouzská armáda britské vojsko a v průběhu následných oslav ušlehali kuchaři omáčku z vajec a oleje, a to prý díky nedostatku dalších surovin.

Jednotlivé ingredience

Úplným základem majonézy je rozšlehaná směs ze žloutků a rostlinného oleje, ale někdy se používají celá vejce. Uplatnění může nacházet také mléko a samozřejmě i různá dochucovadla. K tomuto účelu je využívána sůl, pepř, cukr, ocet, hořčice nebo citrónová šťáva. V některých receptech se objevuje také jogurt, případně sardelová nebo chilli pasta.

Využití v kuchyni

Majonéza je dochucovací přípravek, který lze využívat stejně jako třeba hořčici, tedy čistě k „namáčení“ pokrmů. Přidává se rovněž do salátů, přičemž asi nejznámější uplatnění v tomto ohledu představuje bramborový salát. Navíc se jedná o základ dresinků a omáček. Jde také o nejdůležitější součást tatarské omáčky, což je majonéza s přimíchaným kořením a zeleninou.

Majonéza z hlediska zdraví

Ačkoli majonéza dodává pokrmům šmrnc, jedná se o velmi kalorickou pochoutku. Mnohé produkty na trhu navíc nejsou příliš kvalitní. Na druhou stranu si můžete pořídit i light variantu. V současné době navíc získávají stále více na popularitě rostlinné majonézy. Některé se vyrábějí ze sóji, další z tofu a existují i varianty bez této luštěniny, jejichž složení je zcela neproblematické.

Zajímavosti o majonéze

  • Samotný název „majonéza“ se vztahuje k údajnému místu původu. Pojmenována totiž byla mahonnaise.
  • Na výrobu majonézy u nás od roku 1959 existovala norma. Ta byla zrušena po roce 1989, což mělo ovšem za následek i to, že některé produkty na trhu byly opravdu nekvalitní.
  • Pokud si chcete letos na Vánoce připravit bramborový salát zdravěji, zkuste si pořídit nějakou z rostlinných majonéz. V nabídce je mají především obchody se zdravou výživou.
  • Jestliže byste si chtěli připravit zdravější variantu doma, můžete např. použít avokádo, což je jeden z nejzdravějších zdrojů tuků vůbec.
  • Zdravěji si ale můžete připravit i klasickou majonézu. Při výrobě lze použít kvalitní vejce i rostlinný olej (tedy ne levný palmový), ale třeba také jablečný ocet.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*