Marcipán lze využít při přípravě různých druhů cukroví

Marcipán (zdroj: Samphotostock.cz)

Marcipán je cukrářská hmota, kterou lze v kuchyni využít při nejrůznějších příležitostech. Vyzkoušet jej můžete např. při výrobě cukroví.

Krátký pohled do historie

Marcipán původně pochází z Orientu. Odtud se šířil do dalších částí světa. Dostal se i na Pyrenejský a Apeninský poloostrov, odkud se rozšířil dále na evropský kontinent. Nejprve se ovšem jednalo pouze o pochoutku nejvyšších vrstev. Mezi lid se tak rozšířil až po Kolumbových výpravách, kdy se do Evropy dostala cukrová třtina, jež umožnila znásobení jeho produkce.

Pravý a nepravý marcipán

Marcipán je tvořen cukrem a sladkými mandlemi, které jsou oloupané a rozdrcené. Jejich poměr by přitom měl být zhruba 1:1, ale přes 50 % by mělo být vždy mandlí. Takovou cukrářskou hmotu si lze koupit, ale na trhu jsou rovněž varianty s jinými druhy ořechů a dokonce i pouze s mandlovým aroma. Netřeba asi dodávat, že ve druhém případě se nejedná o kvalitní produkt.

Cukroví a další využití v kuchyni

Hmotu je možné využít při přípravě různých cukrovinek (např. k výrobě ozdob na dorty). Uplatnění navíc může nalézt i na Vánoce. Použít jej lze na marcipánové pusinky či mušličky, případně na linecké cukroví. Navíc bývá součástí i tradičního francouzského cukroví, které se nazývá Bûche de Noël. Na Vánoce i jindy pro něj ovšem jistě naleznete i mnohá další využití.

Marcipán z hlediska zdraví

Tato cukrářská hmota samozřejmě nikdy nebude doporučována jedincům, kteří vyznávají zdravý životní styl. Záleží ovšem na poměru obou ingrediencí. Mandle patří mezi nejzdravější ořechy, takže čím víc jich obsahuje, tím je zdravější. Naopak výrobky, jež obsahují pouze mandlové aroma, rozhodně zdravé nejsou a doporučujeme se jim vyhnout.

Zajímavosti o marcipánu

  • Samotný název se podle jedné z teorií odvozuje od barmského města Martaban, kde se vyráběly keramické nádoby na ukládání koření a sladkostí. V některých jazycích se tímto slovem začala označovat nádoba a pak i obsah a časem se proměnilo na marzapane.
  • Marcipán obsahuje především cukry a tuky. Zatímco zdroj tuku je kvalitní (mandle), právě cukr nedělá z této hmoty příliš zdravou ingredienci.
  • Především v dřívějších dobách se jednalo o oblíbenou cukrovinku dětí na poutích. Prodávaly se zde např. figurky z marcipánu.
  • Mandle mohou být v lepším případě nahrazeny lískovými oříšky či kokosem, v horším případě buráky nebo sušeným mlékem.
  • Při výrobě by měla být použita přírodní barviva, která jsou obecně považována za zdravější.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*