Bramborový salát: vyzkoušejte variantu po které tak snadno neztloustnete

Bramborový salát zdravěji

Bramborový salát patří v české kuchyni k tradičním přílohám, ačkoli nám jeho „vynález“ nepřináleží. Přesto se jedná o nedílnou součást Vánoc. Co kdybyste si jej ale letos zkusili připravit jinak?

Bramborový salát zřejmě pochází z Německa

Bramborový salát je pokrm, který je bez překvapení vyrobena především z brambor. Obecně se předpokládá, že pochází z Německa. Tato příloha se ovšem postupem času stala oblíbenou po celé Evropě, a díky osadníkům se dostala také do evropských kolonií. Během 19. století si tak našla cestu i za Atlantik a popularitu si získala také ve Spojených státech amerických. Zajímavé je, že brambory se do Evropy dostaly právě z amerického dvojkontinentu. V mnoha zemích je přitom právě bramborový salát nedílnou součástí štědrovečerní večeře, ačkoli se jeho příprava napříč státy liší.

Zkuste letos bramborový salát jinak

Do typického českého bramborového salátu se kromě brambor přidávají i nakládané okurky, cibule, mrkev, petržel, celer, vajíčka natvrdo, majonéza, sůl a koření. Často ale také hrášek, hořčice, salám a další ingredience. Každá domácnost jej ovšem dělá poněkud jinak a odlišnosti lze najít i v různých zemích světa. Nechte se tedy pro letošek inspirovat bramborovými saláty z jiných koutů Země.

  • Kartoffelsalat. Bramborový salát se na jihu Německa často podává teplý. Ačkoli se v mnoha ingrediencích neliší od toho českého, patří do něj i slanina, ocet či hovězí vývar. Na severu Německa se naopak podává studený a složením se podobá americkému salátu.
  • Potato salad. Salát z brambor obsahuje v USA mnoho ingrediencí jako příloha, na kterou jsme zvyklí. Pokud byste ale chtěli vyzkoušet něco poněkud jiného, vězte, že se za „velkou louží“ často používá i zelená či červená paprika, pažitka nebo kopr.
  • Velmi odlišný od toho našeho je naopak francouzský bramborový salát. Kromě vařených brambor se do něj totiž běžně přidávají houby, hrušky, jablka nebo červené řepa a v Normandii existuje rovněž varianta s kusy sleďů.
  • Ensaladilla rusa. Ačkoli tento název znamená česky „ruský salát“, jedná se o oblíbené jídlo Španělů. Obvykle se do této varianty bramborového salátu přidává tuňák či chřest, v závislosti na provincii ovšem bývá jeho součástí rovněž paprika, olivy anebo kyselé fazolky.

Připravit si můžete i zdravější bramborový salát

Bramborový salát je jeden z důvodů, proč se po vánočních svátcích mnoho lidí dobrovolně postí. Konzumovat ho na kila totiž není právě nejzdravější a neprospěje to ani vaší tělesné hmotnosti. Můžete však vyzkoušet i zdravější alternativy běžných ingrediencí. Klasickou majonézu lze např. nahradit zdravějším bio jogurtem či rostlinnou majonézou. Navíc záleží na tom, k čemu budete bramborový salát jako přílohu konzumovat. Tradiční kapr či celerové řízky jsou totiž ze zdravotního hlediska vhodnější než hovězí řízky nebo vinná klobása.

Zajímavosti o bramborovém salátu

  • Bramborový salát je sice chutný, z vizuálního hlediska ale nepůsobí příliš esteticky. Francouzský název „Charivari“ je ostatně odvozen z latinského „Caribaria“, což znamená „zmatek“.
  • Na druhou stranu se v některých rodinách stává vánoční dekorací, neboť do něj bývá zapíchnuta Vánoční hvěza či smrková větvička.
  • Bramborová salát je oblíbený i díky tomu, že obsahuje pouze levné suroviny. Navíc je trvanlivý, uchováte-li ho tedy v chladu, můžete si ho udělat v předstihu.
  • Salát z brambor není pouze příloha, ale často se také přidává na chlebíčky. V kombinaci se šunkou, salámem, sýrem či vejcem se už ovšem jedná o dosti nezdravou pochoutku.
  • Bramborový salát patří mezi pokrmy, jejichž recepty se předávají z generace na generaci. V mnoha rodinách se přitom sdílejí po mnoho desetiletí. Patří sem i ta vaše?

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*