Trdelník je již tradiční vánoční pochoutka, která však překvapivě nevznikla v Čechách

Trdelník - oblíbená vánoční pochoutka

Trdelník dnes u nás zná snad každý a většina Čechů už ho také asi ochutnala. Kromě chuti totiž láká ke konzumaci tím, že je obvykle prezentován jako staročeský pokrm. Jenže skutečnost je poněkud jiná.

Historie trdelníku se nezačala psát v Čechách ani na Slovensku

Ačkoli se můžete často setkat s názvem „Staročeský trdelník“ a Slovensko má dokonce na název „Skalický trdelník“ registrovanou ochrannou známku EU (PGI neboli chráněné zeměpisné označení), původ tohoto sladkého pečiva nelze hledat ani v Čechách, ani u našich východních sousedů. Pochází totiž ze Sedmihradska neboli Transylvánie, což je historická země nacházející se v dnešním Rumunsku. V současné době navíc není oblíbený pouze u nás, ale také v Maďarsku, Německu, Rakousku, Lucembursku a podobnou laskominu si připravují i Švédové.

Kde lze trdelník ochutnat? Takřka všude!

Trdelník si můžete upéct sami doma, přičemž si lze bez problémů pořídit speciální válec, na kterém se opéká. Vzhledem k tomu, že je toto sladké pečivo u nás aktuálně velkým hitem, seženete jej v podstatě na každém rohu. Ve své nabídce jej mají cukrárny, kavárny, obchody i e-shopy a koupit ho můžete i na trzích či jarmarcích. Pokud ostatně žijete v Praze, anebo ji někdy navštívíte, o trdelník budete takříkajíc „zakopávat“. Sluší se ovšem dodat, že tradiční receptura ustupuje různým moderním inovacím. Přesto se jedná o velkou pochoutku pro našince i pro turisty.

Tradiční versus netradiční trdelník

Trdelník se vyrábí z kynutého těsta, které se navíjí na válec (původně ze dřeva, dnes i z kovových materiálů). Tomu se mimochodem říkalo a stále říká trdlo. Následně se těsto peče (optimálně v žáru dřevěného uhlí) právě na otáčejícím se válci a potírá mlékem. Po upečení už se jen pocukruje. Trdelník tedy vypadá jako dutá kremrole, ovšem na rozdíl od ní neobsahuje, či spíše původně neobsahoval náplň. Dnes už se ale v rámci inovací náplně používají. Ochutnat tak můžete trdelník se zmrzlinou, ořechovou směsí anebo se šlehačkou a jahodami.

Jak je na tom trdelník z hlediska zdraví?

Trdelník ve své původní podobě sice nepatří mezi zdravé superpotraviny, nicméně stále by jej šlo označit za sladké pečivo, které vám prakticky nemůže uškodit. U novějších alternativ už to ovšem není tak růžové. Trdelník naplněný zmrzlinou či šlehačkou totiž patří mezi kaloricky náročné laskominy. Jistě, dát si ho jednou za čas jako sladkou dobrotu, není nic proti ničemu, ale pokud byste s ním každý den zahajovali den, s největší pravděpodobností byste svému tělu příliš neprospěli.

Zajímavosti o trdelníku

  • Trdelník dnes patří i k Vánocům. Minimálně jej lze ochutnat snad na každém vánočním trhu, takže se už vlastně stal nedílnou součástí těchto svátků.
  • Trdelník je pro prodejce zlatým dolem. Nejenže ho zvládají prodávat jako staročeskou pochoutku, jíž není, ale suroviny na jeho výrobu stojí pár korun. Na trzích jej ale někdy seženete i desetkrát dráže. Inu, marketing…

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 29
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*