Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině

Kimči je korejské národní jídlo, které tvoří fermentovaná zelenina a koření. Tato příloha disponuje ostrou chutí, takže zaujme především milovníky pikantních jídel, zároveň je ale velmi zdravá.

Původ kimči

Kimči je pokrm s dlouhou historií. První zmínky o něm jsou staré až 3 000 let. Kimči se ale postupem času měnilo, protože v jednu dobu jej kupříkladu tvořila „pouze“ čerstvá zelenina a sůl. Zhruba od 12. století začaly být přidávány další suroviny, takže se pokrm začal blížit své současné podobě, kdy jsou jeho součástí nejen čerstvá zelenina a sůl, ale také směs různých druhů koření.

Kde kimči ochutnat?

Kimči umí v Koreji připravit každá žena, jež dle tradice převezme většinou recept od své tchýně. V posledních letech lze ovšem korejské národní jídlo ochutnat rovněž u nás. Můžete si jej zakoupit v internetových i kamenných obchodech, a to jak v supermarketech, tak v prodejnách se zdravou výživou. Kimči si můžete dát také v korejských restauracích, ač jich v ČR prozatím moc není.

Jak se kimči vyrábí?

Základní surovinou pro výrobu kimči je čínské zelí, bílá ředkev daikon a jarní cibulka. Dále jej tvoří sůl a kořenicí pasta, jež se skládá z chilli papriček, mletého chilli, ale třeba také z rybí omáčky, zázvoru nebo česneku. Jenže smíchaní těchto ingrediencí nepředstavuje ani zdaleka celý postup. Směs se totiž nakládá a nechá se až několik měsíců fermentovat. Vzniká tak ostrý, chuťově zajímavý a především zdravý pokrm.

Zdravotní účinky kimči

Kimči obsahuje mnoho účinných látek, ať už se jedná o vitamíny a minerály, enzymy a probiotika (tělu prospěšné bakterie). Proto působí pozitivně na trávicí soustavu, neboť kupříkladu účinkuje při nechutenství. Navíc má celkově pozitivní vliv na vitalitu. Kromě toho se dle některých výzkumů jedná o jednoho z nejlepších pomocníků v prevenci proti rakovině, což z něj činí ideální jídlo pro 21. století.

Zajímavosti o kimči

  • Kimči nejenže účinkuju jako prevence proti rakovině, ale časopis Health jej v tomto ohledu zařadil mezi pět nejzdravějších potravin na světě!
  • Proč je kimči tak zdravé? Nejenže se v jednotlivých surovinách vyskytuje mnoho prospěšných látek, ale během procesu fermentace se tvoří další. Kimči se tedy podobá našemu kysanému zelí.
  • V Praze byla před časem otevřena první korejská restaurace, která nese název právě po tomto národním jídle Koreje.
  • Kromě základní varianty kimči existuje celá řada alternativních receptur. V obchodech, receptech i restauracích proto můžete narazit na různé ingredience.
  • Zavítáte-li do Koreje, v mnoha restauracích dostanete misku kimči zdarma. Jedná se totiž skutečně o přílohu, která se často konzumuje s rýží, polévkou apod.
Přidat na Seznam.cz