Piškoty mají dlouhou historii. Snadno si je připravíte i doma

Zdroj: Shutterstock

Málokdo by neznal klasické kulaté piškoty. Milujeme je jen tak samotné, saháme po nich ve chvílích, kdy hledáme sladkou svačinku, jsou záchranou při potížích s žaludkem a nevolností.

Kde se vlastně vzaly dětské piškoty? A proč se jim vůbec říká dětské, když se využívají k mnoha účelům a jsou součástí celé řady nejen dětských receptů?

Co jsou piškoty

Piškot je název pro různé druhy pečiva připravovaného z piškotového těsta, jehož základem je mouka a vejce. Je hojně využíván v cukrářství, ale má i různé jiné využití.

Jedním z druhů piškotů jsou dětské piškoty. Zajímavostí je, že ačkoli historie piškotu jako takového sahá mnohem dále, kulaté piškoty se začaly vyrábět až ve 20. století.

Jak vzniklo české slovo piškot

„České slovo piškot totiž vzniklo zkomolením či přizpůsobením německého, úplně přesně německo-rakouského Piskotte, které vzniklo z italského biscotto, což bylo z latinského biscoctus,“ popisuje vznik pojmenování piškot web Český rozhlas Region.

Když si latinské slovo doslova přeložíme, dostaneme spojení „dvakrát pečený“. Jde totiž o složeninu ze slov bis, tedy dvakrát, a coctus neboli pečený.

Vyrobte si vlastní dětské piškoty

Určitě i vy znáte dětské piškoty a jistě si je tu a tam přinesete z obchodu. Proč si nezkusit dětské piškoty vyrobit svépomocí? S tímto receptem to hravě zvládne úplně každý.

Co budete potřebovat? 3 vajíčka, 90 g moučkového cukru a 100 g polohrubé mouky. Dle potřeby také tuk na vymazání a mouku na vysypání.

S postupem přípravy dětských piškotů radí web Vaření. Začněte tím, že žloutky vyšleháte s 60 g moučkového cukru do pěny. Ve vedlejší misce vyšleháte bílky do tuhého sněhu, do něho poté opatrně vmícháte 30 g moučkového cukru. Sníh následně přidáte k vyšlehaným žloutkům, zasypete moukou a opatrně promícháte.

Těsto vložíte do sáčku a s jeho pomocí budete na vymazaný a vysypaný plech vytvářet kulaté piškoty. Přes sítko je posypete cukrem, jakmile se cukr vsákne, vložíte plech s piškoty do trouby a necháte péct do chvíle, dokud piškoty krásně nezezlátnou.

Zdroj: cs.wikipedia.org, vareni.cz, region.rozhlas.cz, vitalia.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz