Houby a sůl: Kdy je při vaření osolit a jak je do soli nakládat?

Zdroj: Shutterstock

Houby mají nízký obsah kalorií a zároveň neobsahují žádný tuk ani cholesterol. Mají také plno živin, jako jsou vitaminy skupiny B, měď, draslík a antioxidanty. Solením ve špatnou dobu však jejich klady přebije nevábná chuť a konzistence. Kdybyste tedy měli houby správně osolit?

Kdy solit při vaření hub

Při vaření hub může příliš brzké přidání soli odčerpat veškerou jejich vlhkost a zanechat suchou, gumovou strukturu. Brzy osolené houby se navíc vaří pomaleji. Důvodem, proč tomu tak je, je voda, která se při časném solení uvolní, houby nakonec zapaří a ty jsou pak gumové.

Abyste tomu předešli, osmahněte houby na tuku a bylinkách a sůl nechte až na poslední chvíli. Přidejte ji až těsně předtím, než houby stáhnete z ohně. Díky tomu zhnědnou a zachovají si vlhkost a koncentrovanější chuť.

Sůl je také velmi užitečným pomocníkem, chcete-li si nasbíranou úrodu nechat na zimní období. Konzervování v soli je vhodné hlavně pro menší, pevné a suché plodnice. Nálevů samozřejmě existuje více druhů a my si některé z nich představíme.

Slaný nálev

Nejjednodušší je slaný nálev, ke kterému kromě hub potřebujete pouze jeden litr vody a 2 až 3 lžičky soli.

Osolenou vodu přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Houby očistěte a nechte zhruba 2 minuty předvařit. Poté houby vložte do sklenic, nalijte na ně teplý záliv a sterilizujte. Pokud máte jen pár sklenic, bude vám ke sterilizaci stačit běžný hrnec, nejlepší je ovšem zavařovací hrnec, kde můžete nastavit teplotu a dobu sterilizace.

Na dno hrnce vložte utěrku, na ni naskládejte sklenice a zalijte vodou do 2 cm do výše sklenic. Hrnec přiklopte poklicí a zahřívejte při teplotě 90 °C po dobu asi 20 minut. Poté sklenice vyjměte a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je skladujte v chladném a temném prostředí.

Sladkokyselý nálev

Na tradiční sladkokyselý nálev budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 200 ml octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 3 ks bobkového listu
  • tymián
  • 7 g hořčičného semínka
  • cibuli

Všechny ingredience kromě cibule a hub smíchejte, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Hotový nálev nechte vychladnout. Houby očistěte a ty větší nakrájejte na kousky, poté je 5 minut povařte v osolené vodě, přeceďte a nechte vychladnout.

Na dno každé zavařovací sklenice položte na půlkolečka nakrájenou jednu cibuli, vychladlé houby a zalijte lákem. Sterilizujte při 100 °C asi 30 minut.

Pikantní nálev na houby

Na pikantní nálev si připravte:

  • Deko
  • 1,75 l vody
  • 1/2 l octa
  • 120 g cukru
  • 15 tablet cukerínu
  • 5 cibulí
  • 10 feferonek

Vodu, ocet, cukr a Deko vařte po dobu 5 minut, poté přidejte cukerín a odstavte. Do každé sklenice vložte 2 plátky cibule a kousky feferonky, přidejte houby a vše zalijte nálevem. Po zavíčkování sterilizujte 20 minut na 80 °C.

Zdroj: Mashed, Epicurious, Žijeme homemade, iReceptář, Prima Fresh

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz