Fastfood trochu jinak: Připravte si doma hamburgerový steak

Zdroj: Shutterstock

Moje rodina miluje hamburgery. A dovolím si hádat, že především děti si je dávají s oblibou kvůli masu, nikoli kvůli velké porci zeleniny. Proto jsem se nedávno rozhodla vyzkoušet si doma připravit takzvaný hamburgerový steak.

Jde vlastně o mleté maso připravované na pánvi. To se obvykle podává přelité šťávou a karamelizovanou cibulkou, jako příloha se k němu jí brambory či hranolky. Talíř se mimo jiné obkládá zeleninou a nechybí ani česnekový dip.

Jednoduše jde o velmi podobné jídlo, jako kdybyste rozložili klasický burger na talíř. Chybí nicméně housky a celkově pokrm vypadá spíše jako tradiční maso s brambory.

Jak na steakový hamburger

Na přípravu steakového hamburgeru budete potřebovat 500 gramů hovězího mletého masa, 3 stroužky česneku, majoránku, 1 vajíčko, červenou mletou papriku a uzenou mletou papriku.

Všechny suroviny smíchejte dohromady a vytvořte placičky, jako kdybyste dělali maso do burgerů. Ty potom z obou stran osmahněte na pánvi na oleji.

Jakmile maso vyndáte, vložte do oleje kostku másla, které necháte rozpustit a zaprášíte ho moukou. Omáčku potom nařeďte mírně vodou, aby vám vznikla hustá šťáva na polévání steaku.

Jak steak servírovat?

K masu si připravte hranolky, nebo americké brambory. Já dělám jednoduše brambory pokrájené na čtvrtky s trochou koření v horkovzdušné fritéze. Steak položte na plátek čerstvého salátu a přidejte přílohu.

Potom talíř dozdobte rajčaty, okurkami či bazalkou a přelijte vše šťávou. Pokud se vám chce, můžete ještě nechat na másle zkaramelizovat cibulku nakrájenou na větší kousky.

Celkově je potom jídlo vydatné a na talíři vypadá skvěle. A na rozdíl od klasického hamburgeru ho můžete naservírovat i hostům, aniž byste se báli, že si ušpiníte při prvním kousnutí tričko majonézou.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz