Domácí sekaná bývala dříve luxusním pokrmem. Připravit si ho lze i dnes

Sekaná (zdroj: Samphotostock.cz)

Domácí sekaná byla dříve luxusním pokrmem. Situace se sice postupem času změnila, nicméně připravit si ji jako kvalitní jídlo můžete i dnes.

Sekaná jako luxusní pokrm

Sekaná je masný pokrm, který se na českém území připravoval už ve středověku. Možná vás překvapí, že se v dávných dobách jednalo o luxusní jídlo. Maso (z různých zvířat) se totiž sekalo ručně nadrobno a používaly se pouze kvalitní části, a to konkrétně maso z kýty anebo svíčkové. Dokonce se jednalo o sváteční pokrm, který se připravoval např. na svatbách.

Kdy nastala změna?

Sekaná ztratila status luxusního jídla postupně. K posunu došlo nejprve po vynálezu mlýnku na maso, který umožnil mlít i méně kvalitní kusy masa jako např. tlustý bůček či hovězí žebro. K dalšímu posunu došlo po druhé světové válce, kdy se v závodních a školních jídelnách, stejně jako v restauracích začaly pokrmy připravovat podle norem, které byly všelijaké.

Domácí sekaná se liší kraj od kraje

Ačkoli si dnes lze sekanou jednoduše pořídit v obchodech, stále často nebývá příliš kvalitní. Proto si ji mnoho lidí připravuje doma. Výsledné produkty se liší kraj od kraje a svůj recept má často každá domácnost. Základem je ale všude mleté maso, přičemž se může použít vepřové, hovězí či králičí. Používají se i mnohé další ingredience, ať už rostlinného či živočišného původu.

Sekaná z hlediska zdraví

Zda lze sekanou označit jako nezdravý pokrm, záleží na tom, jaké ingredience byly použity při její přípravě. Zaměříte-li se tedy na kvalitní maso, rozhodně to bude ku prospěchu. Roli samozřejmě mohou hrát i další suroviny. Pokud použijete mořskou sůl na místo klasické kuchyňské, případně použijete strouhanku z celozrnného pečiva, chybu v žádném případě neuděláte.

Zajímavosti o sekané

  • V současné době existuje nejen bezlepková (nepoužívá se mouka ani strouhanka), ale také bezmasá varianta sekané, která obsahuje sójové maso.
  • Pokud chcete, aby byla domácí sekaná opravdu netradiční, můžete do ní přidat vepřovou panenku a zároveň třeba i vařená vejce.
  • Na jaře se domácí sekaná především na venkově může připravovat s kopřivami, což není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně.
  • Řada rodin přidávala a stále přidává do sekané vlastní přísady či koření, přičemž recepty se často tradují po generace.
  • Anglicky se sekaná řekne meat loaf. Tento název si přitom vybral známý americký zpěvák (a herec), vlastním jménem Marvin Lee Aday.
Přidat na Seznam.cz
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*