Cizrnový salát podle Rihanny: Rychlovka, která vám zachutná

Zdroj: Tinseltown / Shutterstock.com

Cizrna je mnohými považována téměř za superpotravinu a její zdravotní benefity jsou nezastupitelné. I když ji nenajdete v mnoha receptech, nedávno jeden přidala zpěvačka Rihanna. Pojďte ho s námi vyzkoušet. Uvidíte, že světoznámá umělkyně by rozhodně nic špatného nejedla.

Cizrna, někdy také označovaná jako fazole garbanzo, patří mezi luštěniny. Jako taková nabízí nejen velké množství vlákniny, ale také bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů skupiny B. Z těchto důvodů je často zařazována do „hubnoucích“ jídelníčků.

Sušená cizrna se musí namáčet a vařit

Největším producentem cizrny je Indie, která ji ve velkém množství dováží i k nám. Seženete ji tak v téměř každém supermarketu, a to buď v sušené formě, nebo v nálevu v plechovce.

Pokud koupíte cizrnu sušenou, je potřeba ji před použitím propláchnout a namočit, a to ideálně přes noc. Poté je potřeba cizrnu uvařit v lehce osolené vodě. Na mírném plameni to může trvat jednu až dvě hodiny.

S cizrnou v plechovce či ve sklenici tyto starosti odpadají, ta už je totiž obvykle předvařená, a její použití je tak mnohem jednodušší.

Rychlovka, která vám zachutná

A nyní už k samotnému zpěvaččinu receptu na salát, kterým se Rihanna pochlubila webu Esquire. Nutno dodat, že jej mohou vyzkoušet také vegetariáni či vegani. Bleskově totiž doplní tolik potřebné vitamíny a minerály.

Jeho příprava je velmi jednoduchá, a pokud máte uvařenou cizrnu, nezabere vám více než 20 minut. Výsledek ale bude stát opravdu za to.

Salát potěší i vegetariány a vegany

Nejprve budete potřebovat 1 okurku, kterou oloupete, nakrájíte na plátky a vyskládáte na talíř. K ní poté přidáte 2 zralá rajčata, rovněž nakrájená na plátky, a 2 hrnky uvařené cizrny.

Opatrně poté posypte ¼ červené cibule, kterou jste nakrájeli na velmi tenké plátky. Nyní stačí jen dochutit solí a pepřem, zalít 4 lžícemi kvalitního olivového oleje a ozdobit čerstvou bazalkou.

Výborná svačina či večeře, která je nabitá zdraví prospěšnými látkami a rozhodně vás nezruinuje, je tak hotová. Dobrou chuť.

Zdroj: Esquire, Ochutnej ořech

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz