Vyrobte doma dětem cukrkandl. Udělá jim větší radost než sladkosti z obchodu

Zdroj: Shutterstock

Neexistuje dítě, které by nemilovalo cukrkandl. V dnešní době se objevuje tato sladkost nejčastěji v restauracích jako zdobení dezertů nebo třeba ke kávě jako způsob jejího oslazení. Dříve šlo ale o oblíbený sladký mls na špejli, který se dětem rozdával nejen na Mikuláše.

V angličtině se mu říká rock candy, v překladu sladké kamení. Přesně tak také vypadá. Jde o krystalky cukru nalepené na špejli, které děti mohou cumlat jako obdobu klasického lízátka.

Pochoutka ze starých časů

Dříve byl cukrkandl sladkostí, kterou děti milovaly. Dnes mnoho z nich ani neví, o co se jedná. Přitom je to škoda, jde o jednoduchou záležitost, kterou si můžete připravit doma a udělat s ní svým ratolestem velkou radost.

Příprava cukrkandlu je velmi snadná. Klasicky je tato sladkost hnědá, aby ale dětem udělala větší radost, použít můžete i různá barviva a vytvořit tak krystalky na špejli v mnoha variantách.

Jen cukr a voda

Cukrkandl rozhodně nepatří ke zdravým záležitostem. Jde v podstatě jen o vodu s cukrem, která se nechá ztuhnout na špejli. Jenže když chcete dětem udělat radost, jednou za čas jim takový hřích přece musíte odpustit.

Na přípravu domácího cukrkandlu budete potřebovat 650 gramů cukru, 250 mililitrů vody, potravinářské barvivo, špejle, skleničku a kolíčky na prádlo.

Vodu s cukrem za stálého míchání povařte. Vznikne vám sirup, který můžete obohatit o nějaké to aroma. Do jednotlivých skleniček si připravte několik kapek potravinářského barviva. Špejle protáhněte sirupem a protočte je v cukru připraveném na talířku.

Následně pak cukrkandl dejte do skleničky s barvivem a kolíčkem jej přichyťte k jejímu okraji, aby se sladkost nedotýkala dna. Takto nechte celé dílo zatuhnout. Je třeba počkat několik dní, než se objeví jednotlivé krystalky, které vytváří vzhled typického cukrkandlu.

Ačkoli dnes už se na tuto sladkost téměř zapomnělo, uvidíte, že pokud ji dětem doma připravíte, uděláte jim daleko větší radost něž nějakými lízátky z obchodu.

Zdroj: The Spruce Eats, Top Recepty, In The Kitchen With Matt

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz