Čínská vejce panenských chlapců: Vyhlášená pochoutka s recepturou starou stovky let. Moč chlapců jako nenahraditelná komodita

Zdroj: Shutterstock

Nad rozmanitostí čínské kuchyně se dnes téměř nikdo nepozastavuje. Přesto jsou některá jídla určená jen pro velmi otrlé strávníky, kteří neváhají prazvláštní pokrmy vyzkoušet a také se přesvědčit o účincích, které jsou jim mnohdy připisovány.

Receptura stará stovky let

Jako tradiční pokrm, který si Číňané už stovky let chválí, se uvádí například vejce panenských chlapců. Tento pokrm je považovaný téměř za národní poklad ve východní části Číny v Dongyangu.

Dnes jde o průmyslovou zónu, ale historie oblasti je spojená hlavně se zemědělstvím. Kromě pěstování rýže velká část místních zemědělců chovala prasata a drůbež. Vejce panenských chlapců mají také spojitost s hledáním možného způsobu konzervování potravin.

Kromě vajec je k této vyhledávané pochoutce zapotřebí moč od chlapců mladších deseti let a podle místních zvyklostí šlo převážně o děti z rolnických rodin.

Přestože neexistuje žádné přesvědčivé vysvětlení, proč je právě tato moč nejvhodnější, vychází se jednoduše z toho, že je to po staletí osvědčená volba a stačí jen dodržovat dlouholeté zakořeněné tradice.

Běžný pokrm místních lidí

Ve zmíněné oblasti je moč považovaná za lék a připisují se jí různé zdravotní přínosy. V dávných dobách se přímo konzumovala. Vejce v místní farmářské oblasti představovala jednu z mála dostupných, zaručených a nutričních potravin.

Se vzrůstající poptávkou po panenské moči, se zvedl i zájem o tato nabízená vejce. Lidé v Dongyangu zůstali této regionální potravině věrní až do dnešní doby, i když pro ostatní může jít o odpornou a zapáchající krajovou tradici.

Příprava vajec

Příprava místní delikatesy není složitá. Vejce se namočí do moči mladých chlapců a poté se zahřívá na sporáku. Když jsou vajíčka uvařená, vaječné skořápky se musí upravit tak, aby byly popraskané. Poté se vejce znovu vloží do moči a dlouhé hodiny se marinuje ve vodě, která se udržuje při stanovené teplotě. Moč se prasklinami dostává hluboko dovnitř vajec.

Údajné benefity

Tato delikatesa má být prospěšná pro zdraví, chránit před úpalem, snižovat tělesnou teplotu, podporovat krevní oběh a posilovat tělo.

K dostání je ve stánkovém prodeji, který je charakteristický nezaměnitelným zápachem. Výroba vajec zabere celý den a prodejci musí udržovat danou teplotu moči. Proto se průběžně dolévá do hrnce čerstvá moč.

Staré tradice v moderní době

Prodejci vajec si obstarávají potřebnou tekutinu ve školách, kam pravidelně dochází s kbelíky. Ty zůstávají na chodbě a žáci si místo odskočení na toaletu uleví do připraveného kbelíku, aniž by se někdo podivoval nebo pohoršoval. Učitelé už si na tento detail zvykli a vedou děti k tomu, aby močily do kyblíku pouze v případě, že se cítí v dobré kondici.

V případě nutnosti chodí výrobci vajec i po parku s kyblíkem a dožadují se náhodně od rodičů dětí moči, aniž by to někomu vadilo. Pokud mají možnost, využívají také rodinné zdroje.

Přestože hotová delikatesa zapáchá, její chuť je popsaná jako jemná, slaná a návyková. Nejde jen o konzumaci kvůli údajným léčebným vlastnostem, ale ve hře je samozřejmě opět tradice a příjemná chuť, za kterou neváhají kupující zaplatit dvojnásobnou cenu oproti běžnému vejci.

Zdroj: disgustingfoodmuseum-com, huffpost.com
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz