Chia semínka: V posledních letech prožívají doslova boom. Důvodů, proč je zařadit do jídelníčku, je celá řada

Zdroj: Shutterstock

Chia semínka se v posledních letech stala oblíbenou potravinou s řadou zdravotních výhod. Které to jsou a měli byste chia semínka také přidat do svého jídelníčku? A pokud ano, jaký je nejlepší způsob, jak je jíst?

Chia semínka jsou drobná, kulatá semínka rostliny Salvia hispanica. Jsou obvykle černé nebo bílé barvy, neexistují mezi nimi významné nutriční rozdíly. Pokud narazíte na hnědá semena, nejsou zcela zralá.

Tato rostlina, která je příbuzná mátě, pochází z pouští Mexika a Guatemaly. Dnes se chia semínka pěstují v různých částech Spojených států a také v Argentině, Austrálii, Peru a Bolívii, přičemž přibližně 80 procent světové produkce pochází z Jižní Ameriky. Největším spotřebitelem je USA.

Přestože jsou chia semínka pro běžnou zdravotnickou komunitu stále poměrně nová, domorodí lidé je používají po tisíce let. Ve skutečnosti byla v průběhu historie používána pro lékařské, náboženské a kulinářské účely.

Nadpřirozené vlastnosti chia semínek

Chia semínka se tradičně melou na mouku, lisují na olej a přimíchávají do nápojů. Staří Aztékové je považovali za posvátná a používali je při obětních obřadech. Tradiční Mayové věřili, že mají semínka nadpřirozené schopnosti a dodávají cestovatelům energii na dlouhé cesty.

Slovo ,,chia“ je odvozeno z aztéckého slova ,,chian“, což znamená mastný. Hlavní tuky v chia semínkách jsou většinou omega-3, zejména kyselina alfa-linoleová, a některé omega-6.

I když jsou semínka malá, obsahují spoustu živin. Jsou také bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, zejména vápníku, fosforu a zinku.

Můžete je jíst syrová nebo je přimíchat do pečiva, pudinků či jiných pokrmů, kde dodají jemnou, křupavou, ořechovou chuť. Dnes se dají chia semínka koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i ve většině obchodů s potravinami.

Chia semínka jsou skvělou volbou pro vaše zdraví

A jaké že jsou zdravotní výhody chia semínek? Podporují zdraví vašeho trávení, jelikož jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, zejména té nerozpustné, která trávicí trakt čistí a udržuje jej zdravý.

Jsou dobrá pro váš mozek, což dokládá studie z roku 2018, které se zúčastnilo téměř 35 tisíc vysokoškoláků. Ti byli rozděleni na dvě skupiny, z nichž jedna konzumovala chia semínka denně necelý měsíc. Skupina, která jedla semínka, dopadla v akademickém testu výrazně lépe. Můžou za to omega-3 tuky, které jsou nezbytné pro funkci mozku a lepší poznávací schopnosti.

Chia semínka jsou také dobrým zdrojem mnoha minerálů, včetně vápníku, fosforu a hořčíku, které jsou potřebné pro pevnost kostí. Vápník rostlinného původu je účinný při zvyšování hustoty kostí.

Studie na zvířatech ukázaly, že krysy krmené stravou složenou z 10 procent chia semínek po dobu 13 měsíců měly výrazně vyšší hustotu kostí.

Předcházejte různým druhům onemocnění

Chia semínka mají protizánětlivé účinky a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Jsou proto skvělá proti různým onemocněním, jako jsou autoimunitní, infekční, srdeční onemocnění, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny.

Látky obsažené v semínkách můžou také chránit vaše srdce, pomáhají také snížit krevní tlak. Metaanalýza z roku 2021 zkoumala přes dvacet studií, které zahrnovaly více než 250 000 účastníků. Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali vysoké množství kyseliny alfa-linoleové, měli až o 10 procent nižší riziko srdečních onemocnění.

Chia semínka jsou plná antioxidantů, o kterých je známo, že chrání pokožku před poškozením volnými radikály. Studie z roku 2014 zjistila, že semínka zabránila až 70 procentům aktivity volných radikálů.

Pokud hledáte něco, co by mohlo podpořit vaši vytrvalost při cvičení, zkuste sáhnout po chia semínkách. Kromě povzbuzení vytrvalosti zároveň neobsahují cukr, který se běžně nachází ve sportovních nápojích.

Pozor na nežádoucí účinky

Chia semínka mají i své nevýhody. Příliš mnoho vlákniny v nich obsažené může způsobit žaludeční nevolnosti, nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Také mohou ovlivňovat účinky některých léků, například těch na regulaci hladiny cukru v krvi či léků na krevní tlak.

I když to není běžné, může se dostavit alergie na chia semínka, zejména u lidí, kteří jsou citliví na tymián, hořčici, oregano nebo sezamová semínka.

Stejně jako u lněných semínek, také u chia je pro získání a vstřebání maximální nutriční hodnoty nutnost je před konzumací rozemlít. Mnoho lidí totiž semínka nežvýká natolik, aby je úplně rozložili.

Ať už mletá či nikoliv, jsou všestrannou potravinou, kterou musíte mít po ruce. Můžete je přidat do salátů, ovesných vloček či smoothie. Pokud připravujete palačinky nebo muffiny, klidně je vmíchejte do těsta.

Zdroj: foodrevolution.org, sciencedirect.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz