Cheesecake: vynikající dezert, který je oblíbený už 2 500 let

Cheesecake (zdroj: Samphotostock.cz)

Cheesecake je dosti známým dezertem, který si člověk připravoval už dávno předtím, než se na Zemi objevil jistý Ježíš Nazaretský.

Původ cheesecakeu

Cheesecake je dezert, jehož původ vás možná překvapí. Pochází totiž ze starověkého Řecka. První zmínka o něm pochází od jistého lékaře jménem Aegiums, který žil v 5. století př. Kr. a ve své knize se zmiňoval o tvarohovém dortu. Ten se postupem času rozšířil i do dalších částí Evropy a později i za Atlantik do Spojených států amerických.

Kde cheescake ochutnat?

Cheesecake si v současné době můžete dát na mnoha místech, neboť v nabídce ho mají cukrárny a kavárny a jako dezert si jej lze objednat rovněž v restauracích. Navíc si ho je možné zakoupit také v obchodech, a to buď čerstvý, anebo ve formě sypké směsi určené na přípravu koláče. Připravit si ho ale můžete také z čerstvých surovin.

Jednotlivé ingredience

Základem jsou dvě vrstvy, a to krusta z rozdrobených sušenek a sýrová (resp. tvarohová) vrstva. V současné době se přidává ještě třetí vrstva, kterou může tvořit ovoce (např. lesní), případně čokoláda. Zaměříme-li se na jednotlivé ingredience, podstatný je samozřejmě tvarohový čerstvý sýr nebo tvaroh, ale také sušenky (často kakaové), máslo, cukr a zakysaná smetana.  

Cheesecake z hlediska zdraví

Tento dezert samozřejmě nepatří mezi hity zdravého stravování. Záleží ovšem na tom, jakou si připravíte variantu. Použijete-li kvalitní sýr či tvaroh, budete šetřit s cukrem, případně použijete zdravější sladidla (např. prášek ze stévie) a přidáte spoustu čerstvého ovoce, chybu rozhodně neuděláte, neboť se bude jedna o zdravější dezert.

Zajímavosti o cheesecakeu

  • Ačkoli se v dřívějších dobách jednalo o pečený koláč, aktuálně najdete recepty i na nepečené varianty.
  • Součástí dezertu mohou být i další ingredience. Jedná se např. o med, arašídové máslo, arašídy a někdy i o sůl.
  • Budete-li si chtít připravit speciální cheesecake, nepoužijte na třetí vrstvu tmavou, ale bílou čokoládu.
  • Narazíte-li v receptech na americkou variantu, ta je nedílně spojena se sýrem Philadelphia, který se používá rovněž do salátů, polévek nebo koktejlů.
  • V současné době se tento dezert připravuje prakticky na všech kontinentech. To svědčí o jeho velké oblibě.
Přidat na Seznam.cz