kren
Zelenina

Křen aneb lanýž pro chudé. Pikantní kořen lze používat v kuchyni v čerstvé formě i při vaření

Dnes málo používaný a možná stále podceňovaný kořen křenu je prastará zelenina, ceněná pro svou příjemně pikantní chuť a četné blahodárné vlastnosti. Křen patří do čeledi brukvovitých a používá se z něj válcovitý kořen. Křen pochází […]

Některé mražené potraviny jsou zdravější než čerstvé. Můžete na nich dokonce i ušetřit
Ovoce

Některé mražené potraviny jsou zdravější než čerstvé. Můžete na nich dokonce i ušetřit

Všichni víme, že bychom se měli stravovat pestře a vyváženě, aby našemu tělu nechyběly žádné důležité živiny. Nedílnou součástí našeho jídelníčku by proto mělo být ovoce a zelenina. Bohužel právě tyto dvě položky v poslední době […]

mrkvova pomazanka
Zelenina

Mrkvová pomazánka může být lehkou večeří nebo zdravou svačinkou. Variant je tolik, že si pochutnají i děti

Barva, která dělá z mrkve nepřehlédnutelnou zeleninu, je také znamením, že je v mrkvi důležitý betakaroten. To však není to jediné, co mrkev nabízí. Je také plná vitamínu B, C, D, E a K a obsahuje ceněnou […]

spagety z dyne
Nezařazené

Udělejte si zdravé špagety ze špagetové dýně. Poradíme, jak je vyrobit a využít v kuchyni

Dýně jsou u nás velice populární a pěstujeme je v širokém sortimentu k jídlu i na okrasu. Špagetová dýně pochází z amerického kontinentu, ale díky své zvláštnosti se zabydlela v různých zemích. Její dužina se po tepelném zpracování rozpadá […]

kvetakova polevka
Zelenina

Krémová květáková polévka zahřeje i prospěje vašemu zdraví

Polévky jsou dobrým zdrojem živin a jejich velkou výhodou je velká sytost s poměrně malým množstvím kalorií. To dělá z polévky ideální pokrm pro všechny, kdo si chtějí udržet váhu, případně nenásilnou formou nějaké to kilo zhubnout. […]

okurkovy salat
Recepty

Připravte si pikantní okurkový salát na asijský způsob. Na sociálních sítích je hitem

Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin léta, ale pochutnat si na nich můžete celý rok. Jsou křupavé, osvěžující a super všestranné. Můžete si udělat křupavou okurkovou salsu, dát je do sendviče, udělat si křupavý salát čistě z okurek […]

V obchodě vybírejte meloun podle vad na kráse. Odmění se vám sladkou chutí
Rady a tipy

V obchodě vybírejte meloun podle vad na kráse. Odmění se vám sladkou chutí

Není tajemstvím, že v obchodě nakupujeme především očima. Vždyť je to celkem logické, chceme pro sebe jen to pěkné. Ačkoli chuť pouhým pohledem neodhalíte, zkrátka pohled na pěkně vypadající věc v nás evokuje dojem, že to musí […]

Pletete si pastinák s petrželí? Rozeznejte je jednou provždy pomocí několika jasných znaků
Zelenina

Pletete si pastinák s petrželí? Rozeznejte je jednou provždy pomocí několika jasných znaků

Mnoho lidí si je plete. Jakmile se vám do rukou dostane petržel a pastinák, možná stejně jako řada dalších lidí budete váhat, co je co. Najdou se dokonce i tací, kteří pastinák vůbec neznají a […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]