Kysané zelí: Vitamínová bomba, která ničí záněty a může chránit před rakovinou

Zdroj: Shutterstock

Zelí je zelenina, která obsahuje obrovské množství vitamínů. To kysané se dá zpracovat v mnoha pokrmech a možná vás překvapí, na co všechno může mít tato potravina vliv.

Bílé zelí je bohaté na vitamín A, C, E, K. Je nápomocné při léčbě osteoporózy a dietologové ho často doporučují při snaze snižovat tělesnou hmotnost, uvádí Eating Well.

Červené zelí pak v syrovém stavu působí pozitivně především na játra, která dokáže ochránit před řadou nebezpečí. Má samozřejmě také velké množství vitamínů a minerálů, doplňuje Healthline.

Nejzdravější je zelí kysané

Syrové zelí má pro tělo mnoho zdravotních přínosů. Daleko více prospěšných látek ale obsahuje zelí kysané. Zlepšuje krevní oběh, stimuluje imunitní systém, pomáhá léčit záněty, a dokonce může chránit před některými druhy rakoviny, píše Zdravé zdraví.

Konzumace kysaného zelí je vhodná i v případě, že trpíte nějakými střevními obtížemi. Dále zelenina pomáhá také pro zlepšení funkce mozku a může být prevencí před některými psychickými nemocemi, uvádí Novinky.

Kysané zelí dodává tělu energii, zlepšuje náladu, hodí se při hubnutí, je plné vitamínů a minerálních látek. Jde rozhodně o potravinu, kterou byste do svého jídelníčku měli zařadit pravidelně.

Jak na nejlepší kysané zelí?

Příprava kysaného zelí je velmi jednoduchá. Server iReceptář doporučuje vyzkoušet ho s karamelizovanou cibulkou, díky které se zjemní jeho chuť.

Potřebovat budete 500 gramů zelí, rostlinný olej, sádlo, 2 cibule, cukr, 500 mililitrů hovězího vývaru, nové koření, bobkový list, sůl a ocet.

Zelí pokrájejte na menší kousky. V hrnci na sádle a oleji nechte zesklovatět na větší kusy pokrájenou cibuli. Zasypte ji cukrem a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte zelí, koření a vše zalijte vývarem. Směs duste asi půl hodiny. Nakonec podle chuti přidejte cukr, sůl či ocet.

Zdroj: Zdravé zdraví, Novinky, iReceptář, WebMD, Eating Well, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz