Salát z rozpláclých okurek: Připravte si zeleninovou pochoutku na asijský způsob

Zdroj: Shutterstock

V České republice se okurky konzumují poměrně ve velkém. Mnoho z mých přátel je pěstuje ve skleníku, já samozřejmě nejsem výjimkou. Málokdo ale možná ví, že jsou okurky také velmi oblíbenou součástí asijské kuchyně. Salát z nich ve stylu této kultury chutná naprosto skvěle.

Doma mu říkáme salát z rozpláclých okurek. A to proto, že obvykle zeleninu nekrájím na pravidelné kusy, ale jednoduše okurky rozmlátím paličkou či válečkem na kusy. Dělá se to tak v mnoha případech proto, že pak pustí více šťávy. Někteří lidé přesto dávají přednost klasickému krájení zeleniny.

Okurkový salát po asijsku

Běžně okurky spojujeme s různými ingrediencemi, v tomto případě vás ale možná suroviny potřebné na přípravu překvapí. Asijský okurkový salát se nepodobá ničemu, co byste znali. Chutná ale skvěle.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 450 gramů okurek, 4 pokrájené stroužky česneku, lžíci sladké sójové omáčky, chilli vločky podle chuti, 3 lžíce rýžového vína, olivový olej a sůl a pepř podle chuti.

Rozpláclé okurky

Okurky nejprve nakrájejte na plátky. Pokud chcete, aby pustily co nejvíce šťávy, rozklepejte je místo toho na nepravidelné kousky paličkou, jako to dělám já. Potom je jednoduše smíchejte s ostatními surovinami.

Ideální je dělat salát ve větší míse, nebo ho dát do plastové krabičky s víčkem, kterou můžete zaklepat tak, aby se všechny ingredience řádně promíchaly. Potom dejte jídlo na dvě hodiny do lednice.

Salát se hodí jako samostatné jídlo na svačinu či večeři, chutná skvěle také k masovým pokrmům a můžete z něj udělat součást oběda. Jakým způsobem si ho vychutnáte, to je jen a jen na vás.

Zdroj: Autorský článek

Ator: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz