Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas
Mléčné výrobky

Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas

Pro většinu lidí je máslo základní položkou na nákupním seznamu a doma jim zkrátka nesmí chybět. Mažeme si ho na pečivo, přidáváme jej do moučníků nebo si s ním poléváme ovocné knedlíky. Menším nešvarem je fakt, […]

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů
Mléčné výrobky

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů

Když vezmete do ruky kus sýra, držíte ve skutečnosti obrovskou mikrobiální společnost. Právě mikrobi stojí za vznikem sýru, jeho barvou a chutí a díky nim existuje nepřeberné množství jeho druhů. Moderní vs. tradiční výroba K […]

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů
Mléčné výrobky

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů

Pule neboli „magareći sir“ je srbský sýr vyrobený z mléka balkánského osla. Pule je nejen extrémně vzácný, ale také nejdražší sýr na světě. Pochází z oslí rezervace Zasavica, z farmy, kde se ručně dojí asi […]

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let
Mléčné výrobky

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let

Odlehlá himálajská vesnice Parvathy Kund je zahalená do hustého závoje šedé mlhy a vypadá opuštěně. A právě zde si lze pořídit sýr, o kterém se říká, že je nejtvrdším sýrem na světě. O původu sýra […]

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži
Mléčné výrobky

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži

Ghí je přepuštěné máslo a je nepostradatelné v indické kuchyni. Je to také šikovná přísada, kterou můžete mít po ruce pro další použití. Ghí se vyrábí pomalým dušením másla, dokud se všechna jeho vlhkost neodpaří […]

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení
Mléčné výrobky

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení

Korsika je nazývána malým kouskem ráje, který zabloudil k moři. Nabízí nejen ideální klima, ale i divoce krásnou krajinu, vřelé lidi a velice osobitou a rozmanitou kuchyni. Široká škála místních specialit zahrnuje uzeniny z původní […]

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech
Mléčné výrobky

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech

O původu názvu jednoho z mnoha švýcarských sýrů se dodnes vedou spekulace. Tête de Moine je polotvrdý velice aromatický sýr, který se ze Švýcarska vyváží do celého světa, ale ten nejlepší se dá ochutnat samozřejmě […]

Trápí vás akné? Tyto potraviny vyřaďte ze svého jídelníčku
Krása

Trápí vás akné? Tyto potraviny vyřaďte ze svého jídelníčku

Už asi nikdo nevěří dávno pokořené domněnce, že akné trápí jen puberťáky. I mnoho dospělých má totiž potíže s nevzhlednými pupínky, které nejenže nevypadají dobře, ale zároveň mohou vyvolat i nepříjemné kožní záněty. Stejně jako […]

Jaké potraviny mohou způsobit zácpu? Bohužel ty, co jíme denně
Zdraví

Jaké potraviny mohou způsobit zácpu? Bohužel ty, co jíme denně

Ačkoli se o tom příliš nemluví a jen málokdo by se s tímto problémem svěřil kamarádovi, zácpa představuje běžný zdravotní problém, se kterým se minimálně jednou setkal asi úplně každý. Jako zácpa je definován stav, […]

Potraviny, které škodí vaší pleti
Krása

Potraviny, které škodí vaší pleti

Existují potraviny, které mohou svým složením prospět k pěkné a zdravé pokožce. Jsou však i takové potraviny, jež stojí na úplně opačné straně. Místo toho, aby pomáhaly, naopak škodí. Jejich konzumace se může negativně odrazit […]