Domácí korbáčiky vytvoříte za pár korun z mozzarelly. Jde to i pomocí syřidla
Mléčné výrobky

Domácí korbáčiky vytvoříte za pár korun z mozzarelly. Jde to i pomocí syřidla

Když pořádáte párty, chce to pohoštění pro dva druhy lidí. Ti první milují sladké a potěší je jakékoli dezerty a zákusky. Pak jsou tu ale milovníci slaných křupek, krekrů a především sýrů, pro které je […]

Pijete kávu s mlékem? Snížíte tím její kyselost, někomu ale může mléko v kávě i uškodit
Zdraví

Pijete kávu s mlékem? Snížíte tím její kyselost, někomu ale může mléko v kávě i uškodit

Nedokážete si představit den bez svého oblíbeného cappuccina nebo si někdy na chuť přidáte do kávy trochu mléka? O mléku a jeho interakci s kávou koluje mnoho více či méně pravdivých informací. Pojďme se tedy podívat, […]

Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas
Mléčné výrobky

Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas

Pro většinu lidí je máslo základní položkou na nákupním seznamu a doma jim zkrátka nesmí chybět. Mažeme si ho na pečivo, přidáváme jej do moučníků nebo si s ním poléváme ovocné knedlíky. Menším nešvarem je fakt, […]

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů
Mléčné výrobky

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů

Když vezmete do ruky kus sýra, držíte ve skutečnosti obrovskou mikrobiální společnost. Právě mikrobi stojí za vznikem sýru, jeho barvou a chutí a díky nim existuje nepřeberné množství jeho druhů. Moderní vs. tradiční výroba K […]

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů
Mléčné výrobky

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů

Pule neboli „magareći sir“ je srbský sýr vyrobený z mléka balkánského osla. Pule je nejen extrémně vzácný, ale také nejdražší sýr na světě. Pochází z oslí rezervace Zasavica, z farmy, kde se ručně dojí asi […]

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let
Mléčné výrobky

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let

Odlehlá himálajská vesnice Parvathy Kund je zahalená do hustého závoje šedé mlhy a vypadá opuštěně. A právě zde si lze pořídit sýr, o kterém se říká, že je nejtvrdším sýrem na světě. O původu sýra […]

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži
Mléčné výrobky

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži

Ghí je přepuštěné máslo a je nepostradatelné v indické kuchyni. Je to také šikovná přísada, kterou můžete mít po ruce pro další použití. Ghí se vyrábí pomalým dušením másla, dokud se všechna jeho vlhkost neodpaří […]

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení
Mléčné výrobky

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení

Korsika je nazývána malým kouskem ráje, který zabloudil k moři. Nabízí nejen ideální klima, ale i divoce krásnou krajinu, vřelé lidi a velice osobitou a rozmanitou kuchyni. Široká škála místních specialit zahrnuje uzeniny z původní […]

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech
Mléčné výrobky

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech

O původu názvu jednoho z mnoha švýcarských sýrů se dodnes vedou spekulace. Tête de Moine je polotvrdý velice aromatický sýr, který se ze Švýcarska vyváží do celého světa, ale ten nejlepší se dá ochutnat samozřejmě […]