Brambory k nám přinesli mniši. Dnes jde o jednu z nejpoužívanějších surovin v české kuchyni
Recepty

Brambory k nám přinesli mniši. Dnes jde o jednu z nejpoužívanějších surovin v české kuchyni

Brambory dnes do svého jídelníčku zařazujeme poměrně běžně. Jedná se o jednu z nejčastějších příloh, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. A jsou také plné vitamínů. Jak se ale do Čech vlastně tato zelenina […]

Podkrkonošský camprat: Zkuste jednoduchý pokrm z brambor, který se připravoval už v 19. století
Recepty

Podkrkonošský camprat: Zkuste jednoduchý pokrm z brambor, který se připravoval už v 19. století

Brambory byly často surovinou, které byl dostatek. Za starých časů jich naše babičky mívaly plné sklepy, což také znamenalo, že se z nich vařilo mnoho originálních jídel. A jedním z nich je i podkrkonošský camprat. […]

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma
Recepty

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma

Snad každá domácnost má svůj vlastní recept na bramborák. Ale víte, kde se bramborák objevil poprvé a proč je součástí židovského svátku chanuka? Přinášíme vám i recept na správný český bramborák. Bramboráky připomínají židům boží […]

Bramborák se smaženým vejcem. Tato netradiční kombinace vám učaruje
Recepty

Bramborák se smaženým vejcem. Tato netradiční kombinace vám učaruje

Kdo by nemiloval bramboráky? Při jejich přípravě voní celá domácnost. Dají se jíst samotné, jsou také skvělou přílohou k některým pokrmům – například klasickému flamendru. Každý z nás připravuje bramboráky trochu jinak, zároveň si je trochu jinak […]

bramborak
Pochutiny

Bramboráky mají nejen v Česku bohatou historii. Zkuste naše recepty pro inspiraci

Tento lidový pokrm, který byl oblíbený mezi slovanskými i germánskými národy a Maďary, je jedním z nejoblíbenějších jídel v Bělorusku a také Lucembursku. Připravuje se smažením z bramborového těsta a existuje celá řada vylepšených receptů. Cmunda, hňup, prskanec, […]