Vychytejte krájení potravin v kuchyni. Vyhnete se tak bolestivému říznutí

Zdroj: Shutterstock

Stačí maličká chvilička nepozornosti a je to. Kůží na prstu projede ostří nože. Pocítíte štiplavou bolest a následně už se z rány valí sytě červená krev. Přitom se tomu dá snadno předejít.

Zažil to asi úplně každý. Během mrknutí oka se nůž místo do některé suroviny zařízne do vašeho prstu a bolístka je na světě.

Jak zabránit říznutí?

Jak praví jedno známé rčení, po bitvě je každý generál. Na co tím poukazujeme? Že když se řízneme, hned poté jsme dostatečně chytří na to, abychom si v hlavě přehráli minimálně deset způsobů, jak se tomu dalo předejít.

Kdo se někdy při krájení říznul ostrým nožem, ten nám dá za pravdu, že je to otázka vteřinky. A kolikrát za touhle krvavou zkušeností nemusí stát ani nepozornost.

Proto je dobré vědět, jak říznutí při krájení zabránit. Někdy je to jednodušší, než si možná myslíte, a kolikrát stačí vážně maličkost.

Ochrana prstů není žádná ostuda

Možná už jste si někdy v nějakém kulinářském pořadu nebo třeba videu na internetu všimli, že kuchař při krájení používal chránič.

Jde o šikovnou pomůcku. Existuje jich mnoho druhů od plastových přes silikonové až po nerezové. Nasadí se na prsty a chrání je při krájení drobných potravin.

Síťové rukavice

Dalším levelem jsou síťové rukavice. Jejich používání během krájení doporučuje i quora.com. Jejich nošení ale není pro každého, a byť slouží jako efektivní ochrana, mohou být při manipulaci s potravinami na obtíž.

Používejte ostré nože

Web societyinsurance.com nabádá k tomu, abyste dbali na ostrost nožů, které používáte při krájení. Většina lidí si to možná neuvědomuje, ale tupé nože mají tendence klouzat.

Budete-li na krájení používat tupé nože, zbytečně tak riskujete, že se vám tzv. svezou po surovině, kterou budete krájet, a místo do dané potraviny se zaříznou do vašeho prstu. A to asi tak úplně nechcete, že ne?

Soustřeďte se

Možná vám to bude znít jako klišé, ale při práci s nožem se zkrátka musíte soustředit. Během krájení byste se proto měli soustředit jen na krájení. Na nic jiného.

Nešvarem u mnoha lidí je například sledování televize během vaření. Je to sice super kulisa, ale zbytečně vás rozptyluje.

Snadno se tak stane, že se zadíváte na zajímavou scénu, říznete se, a ani nebudete pořádně vědět, jak k tomu došlo.

Zdroj: quora.com, societyinsurance.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz