Vlhnutí kuchyňské soli: Běžný problém, kterému se dá snadno zabránit

Zdroj: Shutterstock

Už se vám někdy stalo, že jste si chtěli posolit nějaký pokrm, ale při potřepání solničkou jste zjistili, že sůl zvlhla a nejde ven? Zvlhnutí soli je poměrně běžný problém. Sůl do sebe totiž hravě absorbuje vlhkost ze vzduchu.

Jak tomu zabránit? Existuje hned několik způsobů, jak předejít zvlhnutí kuchyňské soli. Který z nich se rozhodnete vyzkoušet?

Přidejte do soli rýži

Chcete-li zabránit tomu, aby sůl zvlhla a stala se nepoužitelnou, stačí vám k tomu několik zrníček nevařené rýže.

Toto je nejběžnější trik, jak udržet sůl v suchu. Pravděpodobně jste ho viděli třeba někde v restauraci. Rýže absorbuje vlhkost a zabraňuje navlhnutí soli.

„Poslouží jakákoliv rýže, ale nejlepší je dlouhozrnná. Ta nepropadne otvory, když nasypete sůl,“ doporučuje wikihow.com.

Poslouží i kávová zrna

Obyčejná, suchá kávová zrna také absorbují vlhkost, takže jsou dobrou náhradou rýže. Přidejte několik kávových zrn do soli a promíchejte.

Kávová zrna mohou přidat jemné aroma, ale neměla by ovlivnit chuť soli. Proto se nebojte tento trik vyzkoušet.

Smíchejte sůl s fazolemi

Pokud se obáváte, že by kávová zrna mohla změnit chuť nebo vůni soli, pak jsou nejlepší volbou suché fazole.

Ty nemají žádnou chuť ani vůni, kterou by sůl absorbovala. Přidejte malou odměrku suchých fazolí do nádoby na sůl a promíchejte je, abyste zabránili vlhnutí.

Pomůže i správné skladování

Chcete-li snížit pravděpodobnost, že vaše sůl vytáhne vlhkost ze vzduchu, uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě.

To platí pro skladování soli, kterou například používáte během vaření. Sůl ve slánce mající otvory tímto způsobem příliš chránit nelze.

Jak zachránit již zvlhlou sůl?

Pokud se stane, že vám kuchyňská sůl zvlhne a bude jí větší množství, byla by určitě škoda sůl vyhodit do koše. A to navzdory faktu, že sůl stojí jen pár korun.

Web leaf.tv radí zvlhlou sůl rozprostřít na plech vyložený pečicím papírem. Plech společně se solí poté vložte do předehřáté trouby na 150 °C.

Nechte ji v troubě sušit alespoň 20 minut, během této doby můžete tu a tam sůl „prohrábnout“ vařečkou.

Po vyjmutí z trouby sůl opět promíchejte a nechte ji na vzduchu dostatečně vychladnout. Pak už jen nasypte do vzduchotěsné nádoby.

Zdroj: wikihow.com, leaf.tv
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz