Není sůl jako sůl: Existuje celá řada druhů a každý má svůj benefit. Používejte ji při vaření správně

Zdroj: Shutterstock

Jedna známá a jistě velmi oblíbená česká pohádka praví, že sůl je nad zlato. My zase říkáme, že není sůl jako sůl. I když je pravda, že drtivá většina lidí své znalosti ohledně soli smrskne jen na tu klasickou kuchyňskou, kterou má doma asi úplně každý.

Ve skutečnosti ale existuje vícero druhů soli. Proč se tedy omezovat jen na tu jednu, když při vaření můžete experimentovat a zkoušet vždy něco trochu jiného?

Co je sůl?

Mluvíme-li o jedlé soli, mluvíme tak o chloridu sodném, případně o minerálních směsích. Věděli jste, že sůl je jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření?

„Archeologové našli důkazy o výrobě soli, která sahá až 8000 let do minulosti,“ doplňuje fakta k dlouhé historii soli foodrepublic.com.

A jak se sůl vyrábí? V závislosti na místní minerální směsi a metodách odpařování je možné získat velmi odlišné soli s různými texturami, příchutěmi a způsoby použití.

Mořská sůl

Mořská sůl patří mezi ty známější, pochází přímo z odpařené mořské vody. V závislosti na oblasti, ze které voda pochází, jejím konkrétním obsahu minerálů a způsobu odpařování se mohou mořské soli značně lišit.

Keltská mořská sůl

Keltská mořská sůl, sklizená z atlantických přílivových rybníků u pobřeží Francie, je známá také jako šedá sůl.

Co stojí za jejím zbarvením? Šedá barva pochází z minerálů, které zde zůstávají při odpařování mořské vody. Je skvělá na pečenou zeleninu, grilované maso nebo mořské plody.

Himalájská růžová sůl

„Nejčistší ze všech solí, himalájská růžová sůl, se získává ze solného dolu Khewra v himálajských horách v Pákistánu,“ odhaluje countryliving.com.

Tato sůl je snadno rozpoznatelná díky své růžové barvě a obsahuje všech 84 přírodních minerálů nacházejících se v lidském těle. Je poměrně drahá a má výraznou chuť, používejte ji proto s opatrností.

Fleur De Sel

Sůl známá pod názvem Fleur De Sel, ve volném překladu květ ze soli, se sklízí z odpařené mořské vody, ale pochází konkrétně z pobřeží Bretaně.

Fleur De Sel je často popisována jako vůně a chuť moře. Je to vlhká sůl, takže docela lepí, ale vlhkost způsobuje, že slanost zůstane na jazyku déle.

Červená havajská sůl

Červená havajská sůl je mořská sůl, která je smíchána s vulkanickou hlínou bohatou na oxidy železa. Její chuť je popisována jako ořechová. Díky své nápadné červené barvě je ideální pro zdobení hotových pokrmů.

Zdroj: foodrepublic.com, countryliving.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz