Vláknina podporuje střevní mikroflóru a snižuje riziko obezity. Opatrně, velké množství může být spíše na škodu

Zdroj: Shutterstock

Častým alimentačním problémem u lidí, kteří drží diety s nízkým obsahem sacharidů nebo se snaží jíst hlavně potraviny rostlinného původu, je zvýšená konzumace potravin bohatých na vlákninu. I v tomto případě je nutné dbát na vyváženou stravu a množství vlákniny mít pod kontrolou.

I vláknina by měla být omezená

Správné množství vlákniny je mimořádně prospěšné. Vláknina podporuje střevní mikroflóru, optimalizuje trávící systém a navozuje pocit sytosti na delší dobu, což pomáhá v boji proti nadváze.

Přesto příliš mnoho vlákniny ve stravě, nebo její skokové extrémní zvýšení, může mít nepříjemné vedlejší účinky, jako je plynatost, nadýmání, podráždění žaludku, zácpu, a dokonce i přibírání na váze.

Cílem je tedy najít správnou rovnováhu pro tělo a také pochopit, co je vláknina a jak poznat, když je jí ve stravě mnoho.

Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou

Nerozpustná vláknina pomáhá přesunout odpad z potravy trávicím systémem a nachází se v celozrnné mouce, pšeničných otrubách, fazolích a zelenině (květák, zelené fazolky a brambory).

Rozpustná vláknina se nachází v ovsu, hrachu, fazolích, jablkách, citrusech, mrkvi a celé řadě dalšího ovoce a zeleniny. Tato vláknina podporuje zdravé srdce snížením cholesterolu v krvi a snížením hladiny glukózy.

Výhody vlákniny

Vláknina je neuvěřitelně důležitou součástí dobře vyvážené stravy. Udržuje trávicí rytmy v přirozeném tónu a posiluje zdraví střevní mikroflóry. Příjem optimálního množství vlákniny snižuje riziko obezity a zdravotních komplikací, jako je třeba cukrovka.

Nižší hladina cholesterolu a cukru v krvi

Cholesterol i krevní cukr hrají nedílnou roli ve vývoji inzulinové rezistence a možná i diabetu. Diabetes (cukrovka) se týká zdravotního stavu, který je vyvolán buď stravou nebo predispozicí a je způsoben nesprávným fungováním inzulínových hormonů, což má za následek vysokou hladinu glukózy v krvi (příliš mnoho cukru v krvi). Rozpustná vláknina působí při kontrole hladiny cholesterolu a cukru v krvi, a dokonce snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL), stejně jako záněty a krevní tlak.

Zlepšuje zdraví střev

Všichni se snaží udržet si pravidelný trávící rytmus, ale pro mnoho lidí se zažívacími problémy (syndrom dráždivého tračníku, onemocnění střev), je to každodenní boj. Nerozpustná vláknina přidává potravinovému odpadu na objemu a umožňuje jeho rychlejší pohyb ve střevech. Tím udržuje střeva v dobré kondici. Dieta s vysokým obsahem vlákniny může pomoci zmírnit zažívací potíže, snížit riziko hemoroidů a vyhnout se vážnějším střevním onemocněním.

Pomocník pro udržení si zdravé váhy

Ať už jde o zhubnutí pár kil nebo o udržení si optimální váhy, strava bohatá na vlákninu je skvělý způsob, jak dosáhnout svého cíle.

Vláknina v tomto úsilí pomáhá různými způsoby. Potraviny bohaté na vlákninu udrží pocit sytosti déle, což znamená konzumaci méně kalorií. Nižší kalorický příjem bez pocitu hladu je to nejlepší, čeho lze běhen diet docílit.

Co se stane při konzumaci příliš velkého množství vlákniny

Velice často mají lidé dlouhodobě nevyváženou stravu s nízkým podílem vlákniny. Když se z nějakého důvodu rozhodnou pro změnu a přejdou na rostlinnou stravu, tělo najednou dostává velice mnoho vlákniny, na kterou není zvyklé.

Organismus přetížený množstvím vlákniny může vykazovat stejné příznaky, jako když má vlákniny velký nedostatek. Od nadýmání, plynatosti a zácpy se mohou obtíže vystupňovat ke křečím, nevolnosti a mnoha dalším střevním problémům.

Kolik vlákniny lidské tělo potřebuje

Akademie výživy a dietetiky doporučuje minimální denní příjem 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže, přičemž nedoporučuje překročit limit 70 gramů denně.

Zdroj: medicalnewstoday.com, onegreenplanet.org
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz