Vaření kuřecího masa: Jednoduchý trik vám pomůže ušetřit spoustu času

Zdroj: Shutterstock

Vykostěná kuřecí prsíčka se mohou zdát celkem bez chuti v porovnání s masem z kuřecích stehen. Mnozí nad nimi ohrnují nos a radši zvolí úplně jiný druh masa. I kuřecí prsa lze však přeměnit na chutné jídlo.

Vaření kuřecích prsíček může být trochu složité, jelikož je celkem snadné je převařit a docílit suchého a tuhého masa. Nehledě na fakt, že velikost a tloušťka kuřecích prsou se u jednotlivých výrobců liší.

Průměrné kuřecí prso bez kosti váží asi 170 gramů. Mělo by se vařit při teplotě 75 °C mezi 18 až 20 minutami. Tato doba by se měla ještě prodloužit s většími kousky masa.

Existuje trik, pomocí kterého lze dobu vaření masa zkrátit. Stačí ho pouze specificky nakrájet. Tato technika krájení je natolik snadná, že ji zvládnou i začínající kuchaři. K této metodě je třeba pouze nůž a něco těžkého.

Z jednoho kuřecího prsa dva řízky

Nejlepší způsob, jak připravit vykostěná kuřecí prsa, aby se pokaždé rychle a rovnoměrně uvařila, je udělat z nich řízky – kotlety. Jde jen o to vzít celé kuřecí prso a nakrájet ho na dvě tenčí poloviny.

K výrobě řízků budete potřebovat ostrý nůž a prkénko. Vykostěné kuřecí prsíčko položte na prkénko a jednou rukou ho přidržte naplocho tak, aby neklouzalo. Druhou rukou držte nůž a rovnoběžně s prkénkem opatrně maso prořízněte.

Dejte pozor, aby rozříznutím vznikly dvě přibližně stejné poloviny. Kuřecí prsa se tak promění na tenčí porce, které se rychleji uvaří či propečou.

Dalším krokem je zajistit, aby obě poloviny měly stejnoměrnou tloušťku. Umístěte tedy rozpůlené kuřecí prso mezi dva kusy plastového obalu nebo voskovaného papíru a pomocí paličky ho rozklepejte, dokud nebude tenké.

Pokud nemáte paličku na maso, nevadí. Místo něj lze použít spoustu jiných věcí, například váleček na těsto, láhev vína, dno těžké pánve nebo dokonce těžkou knihu. Řízky by měly mít po rozklepání tloušťku čtvrt palce.

Hotové za necelých deset minut

Takto připravené tenké řízky je možné na sporáku uvařit za pouhých 6 až 10 minut. Díky rychlému vaření je maso hotové dříve, než povlak příliš zhnědne.

Maso musí být důkladně tepelně upraveno, aby se předešlo zdravotním rizikům spojeným se salmonelou a jinými škodlivými bakteriemi. Na mase by neměla být vidět růžová a po propíchnutí vidličkou by měla vytékat šťáva.

Pokud se rozhodnete maso opéct či ugrilovat, je vhodné ho předvařit, urychlíte tím celý proces. Kuřecí řízky nejprve ponořte na několik minut do vroucí vody. Budou tak uvnitř vláčné a grilování nebo opékání je nevysuší.

Kuřecí řízky jsou chutné a úžasné ve všech druzích receptů. Obzvláště výborné jsou ve strouhance, pokapané citronem či s prosciuttem a šalvějí.

Díky rozklepání jsou řízky také dostatečně tenké, aby se daly před vařením obalit kolem nejrůznějších slaných náplní. Možností je mnoho. Použijte je třeba k přípravě Cordon Bleu nebo na kuřecí rolády. Opečené na slaninovém tuku jsou výbornou součástí sendvičů s kuřecím masem.

Zdroj: mashed.com, foodal.com, thekitchn.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz