Proč se vyplatí omezit konzumaci masa? Má to celou řadu zdravotních výhod

Zdroj: Shutterstock

Nemusíte se hned stát vegetariánem či veganem a masa se vzdát nadobro. Nicméně omezení konzumace masa vám může přinést nejeden zdravotní benefit. Menší množství masa v jídelníčku tak rozhodně stojí za to alespoň zvážit.

Někdo jí masa více, jiný méně a někdo ho nejí vůbec. Maso by se samozřejmě mělo v naší stravě vyskytovat, protože je cenným zdrojem kvalitních proteinů. Proč se tedy vyplatí konzumaci masa omezit?

Omezení konzumace masa má zdravotní výhody

Přestanete-li se přehnaně cpát masem, zlepšíte své trávení. Není tajemství, že lidé konzumující maso mají jinou střevní mikroflóru než ti, kteří ho nejedí vůbec.

Menší počet porcí masa může pozitivně ovlivnit i vaši váhu. Můžete zhubnout nějaké to kilo i za předpokladu, že se masa nevzdáte úplně.

Budete-li jíst méně masa, odrazí se to i na vaší energii. Lidé, kteří jedí maso několikrát do týdne, často trpí problémy s usínáním nebo nadměrnou únavou.

Zapomenout nesmíme ani na benefity pro srdce. Především přehnaná konzumace červeného masa má spojitost s kardiovaskulárními problémy.

Může maso ovlivnit i vzhled?

Do jisté míry ano. Lidé, kteří přešli na vegetariánskou stravu, si po nějaké době všimli, že se jim zlepšila pleť.

Zmizely například nevzhledné červené pupínky, černé tečky a došlo i ke zlepšení akné. Tyto výhody na sobě můžete zpozorovat i tehdy, kdy maso úplně nevynecháte a jen ho omezíte.

Jak omezit příjem masa?

Jděte na to pomalu. Nejdříve můžete zkusit jíst svá oblíbená jídla, akorát v nich vynechat maso. „Většina pokrmů má bezmasou alternativu,“ potvrzuje tuhle myšlenku thebeet.com.

Může jít například o omáčku, kterou si vychutnáte i bez přítomnosti masa. Maso nemusíte omezit ze dne na den.

Také můžete místo masa použít alternativní náhražky. Na trhu jich existuje nespočet, stačí najít veganskou sekci a rázem máte z čeho vybírat.

Snižte porce a vyměňte tučné za libové

Jednou z cest, jak začít jíst méně masa, je snížit velikost porcí. Tuhle cestu doporučuje mayoclinic.org. Dejte si k obědu nebo k večeři poloviční porci masa, než jste obvykle zvyklí.

Pokud pro vás bude zejména zpočátku hodně těžké jíst oblíbená jídla bez masa, další variantou je nahradit tučné maso libovým.

Tam, kde se používá vepřové nebo hovězí maso, použijte pro změnu kuřecí, krůtí nebo králičí. I to je možnost, jak snížit příjem masa, aniž byste se zbytečně trápili.

Zdroj: thebeet.com, mayoclinic.org
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz