Upečte si tradiční velšské koláče, které přinášely radost i drsným horníkům

Zdroj: Shutterstock

Ve Walesu najdeme malebnou krajinu, nejdelší název vesnice v Evropě a také velšské koláče. Chuť rybízu obohacená o nádech muškátového květu a těsto rozplývající se na jazyku obměkčily i srdce drsných horníků.

Velšské koláče pocházejí z Walesu ve Velké Británii. Tradičně se připravovaly na rozpáleném kameni, ale později se začaly používat železné rošty, které dnes převažují.

Pro manžele do dolů

Wales je starobylá keltská země, která byla v minulosti známá zemědělstvím a hornictvím. Velšské koláče tradičně připravovaly paní domu jako pohoštění k odpolednímu čaji a dávaly se také dětem ke školním obědům.

Protože jsou trvanlivé, syté a chutné, staly se velšské koláče oblíbeným pohoštěním i manželů horníků. Tyto sladké připomínky domova byly často jediným světlým bodem v jinak temném a ponurém dni stráveném v dole.

Recept na velšské koláče

Na velšské koláče najdete recept i na BBC Good Food. Potřebovat na ně budete 225 g hladké mouky, 85 g moučkového cukru, ½ lžičky „mixed spice“, ½ lžičky prášku do pečiva, 50 g másla nakrájeného na malé kousky, 50 g sádla nakrájeného na malé kousky, plus další na smažení, 50 g rybízu, 1 rozšlehané vejce, špetku soli a trochu mléka.

„Mixed spice“ je označení pro britskou směs sladkého koření, kterou si můžete připravit i sami. Stačí, když smícháte 1 lžíci mletého nového koření, 1 lžíci mleté skořice, 1 lžíci mletého muškátového oříšku, 2 lžičky mletého muškátového květu, 1 lžičku mletého hřebíčku, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžičku mletého zázvoru.

Teď již k samotným koláčkům. Do mísy nasypte mouku, cukr, směs koření, prášek do pečiva a špetku soli. Poté prsty vmíchejte máslo a sádlo, dokud nebude těsto připomínat drobenku. Vmíchejte rybíz a zapracujte vejce, dokud nevznikne vláčné těsto. Pokud se vám zdá suché, přidejte trochu mléka.

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku malíčku. Vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Pánev vymažte sádlem a postavte na středně silný plamen. Velšské koláčky smažte asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé, křupavé a propečené.

Podávají se teplé s máslem a džemem nebo jen posypané moučkovým cukrem. Koláče vydrží v plechovce čerstvé 1 týden.

Zdroj: BBC Good Food, Welsh Baker, Daring Gourmet

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz