Tyhle domácí krekry jsou návykové. Jak je jednou hosté ochutnají, nebudou chtít odejít

Zdroj: Shutterstock

Také si někdy u večerního filmu říkáte, že byste si dali něco dobrého? Popcorn nebo chipsy si můžete koupit vždycky, ale obojí je poměrně nezdravé a možná tím ani své chutě nezaženete. Udělejte si raději domácí krekry, které můžete mít vždy po ruce.

Je pravda, že když mám večer na něco chuť, krekry jen málokdy doma najdu. Ty, co udělám, jsou totiž obvykle velmi rychle pryč. Pokud ale vím, že mě čeká filmová noc s přáteli, připravím si je do zásoby.

Návykové krekry

Jsou chutné, křupavé a vlastně na nich není téměř nic nezdravého. Vychutnat si je můžete u her i u televize. Jsou ale extrémně návykové, takže jakmile jimi jednou kamarády pohostíte, budete jim je muset chystat pokaždé.

Na přípravu domácích krekrů budete potřebovat 2 hrnky mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, lžíci cukru, lžičku soli, nesolené máslo, 2 lžíce olivového oleje, 2/3 šálku studené vody a hrubozrnnou sůl.

Snadná příprava

V míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte máslo a vše společně vypracujte do těsta. Do toho následně zapracujte také olivový olej. Potom do těsta pomalu přilévejte vodu, dokud nepůjde formovat do pevných tvarů.

Pak těsto nechte zabalené v potravinářské fólii 10 minut odležet. Rozdělte ho na dvě části a z každé vyválejte tenkou placku. Z té pak vykrajovátkem vykrojte krekry. Jaký tvar zvolíte, je jen na vás, já dělám nejčastěji krekry kulaté.

Do každého krekru udělejte párátkem několik děr. Pak je dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15 minut. Po dopečení krekry promíchejte v misce s hrubozrnnou solí.

Jíst se mohou okamžitě, pokud je chcete schovat, musíte je dát do dózy s víčkem, aby nenavlhly. Mohu vám ale garantovat, že pokud je objeví jiní členové vaší rodiny, dlouho vám stejně v dóze nevydrží.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz