Vyzkoušejte domácí chipsy z brambor i cukety. Nebojte se experimentovat s chutěmi

Zdroj: Shutterstock

Na silvestra nesmí na stole kromě cukroví chybět také něco slaného k zakousnutí. Chlebíčky jsou prakticky samozřejmostí, kromě toho je ale potřeba mít připravené také nějaké tyčinky, krekry a brambůrky. Pokud ještě nemáte tyto potraviny nakoupené, počkejte s tím, než si přečtete naše recepty na brambůrky domácí.

Nikdo nečeká, že chipsy budou zdravé. Ty domácí se ale dají přizpůsobit vašim chutím a zdravější než ty z obchodu budou určitě. Dejte si letos trochu práce s přípravami občerstvení a pohostěte sebe i své hosty na silvestra domácími brambůrky.

Chipsy se dají udělat na mnoho způsobů. Samozřejmě je lehčí si je koupit, rozhodně vás ale vyjde levněji si je vytvořit doma. Navíc máte přesný přehled o tom, co do nich dáváte. Kvůli použitému oleji nikdy nebudou úplně zdravé, dají se ale udělat i v horkovzdušné fritéze úplně bez něj.

Klasické brambůrky se solí a paprikou

Úplně klasické brambůrky, kterými nikdo nepohrdne, jsou ty obyčejné solené. Já je dělám prakticky každý rok, protože vím, že s nimi zkrátka nešlápnu vedle. Potřebovat budete jen brambory, sůl a olej. Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky do mísy, přidejte k nim olej a sůl a vše pořádně promíchejte.

Pak je smažte dokřupava a odkládejte je na papírové utěrky, abyste je zbavili přebytečného oleje. Pokud chcete experimentovat s chutěmi, můžete jako koření přidat třeba sladkou papriku, která je také velmi oblíbená, nebo třeba bazalku, sušený česnek a další koření.

Brambůrky z batátů

Bramborové chipsy z batátů se dělají prakticky stejně jako ty z normálních brambor. Hodí se k nim spíše sladší chutě, místo soli a česneku tak v tomto případě volte spíše sladkou papriku nebo třeba limetkovou šťávu.

Pokud chcete mít brambůrky opravdu zdravé, v horkovzdušné troubě či fritéze je můžete udělat bez oleje. Musíte pak ale počítat s tím, že nebudou tak křupavé a budou zkrátka chutnat jinak, než jste zvyklí.

Chipsy z cukety

Další možností je udělat si chipsy z cukety. Podobně jako brambory jde o zeleninu, která se po dochucení a osmažení stane křupavou a křehkou. K cuketě se hodí naopak pálivější příchuti, doporučovaný je třeba česnek nebo chilli.

Já doma dělám k cuketovým chipsům česnekový dip. Do malého kelímku jogurtu přidám sůl, bazalku a tři stroužky česneku. Skvělá je také omáčka rajčatová, kterou vytvořím jen smícháním pasírovaných rajčat s cibulí a trochou koření na pizzu.

Domácí chipsy mají tu výhodu, že si připravíte přesně takové, na které máte chuť vy nebo vaši přátelé. Experimentujte, nebojte se kombinovat chutě a doplňte brambůrky omáčkami přesně podle svých preferencí. Osobně jsem nekupovala brambůrky už několik let a s těmi domácími si krásně vystačíme.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz