To, že k rybě dostanete kousek citrónu, má své opodstatnění. Limetce se raději vyhněte

Zdroj: Shutterstock

Když si v restauraci objednáte rybu, zpravidla k ní dostanete kousek citronu. Mnoho lidí si citron k rybě dává i doma. Možná to tak děláte i vy. Ale víte vlastně proč?

A není to jen ryba, ke které se tradičně podává citron. Kousek citronu se hodí prakticky ke každému talíři s mořskými plody podávanými nejen v restauraci.

Proč se k rybě dává citron?

„Chutě citronu a mořských plodů se doplňují,“ píše ehow.com. Většina vařených ryb a měkkýšů má jemnou, ale výraznou chuť.

Chuť citronu je příjemným zpestřením, protože citron je kyselý, sladký a svěží. Není tajemstvím, že dokáže zvýraznit chuť ryb.

Když je ryb moc

Naopak někteří strávníci rádi přidávají citron, protože šťáva z citronu může zakrýt některé chuti mořských plodů.

Možná i vy milujete ryby a mořské plody celkově, ale ne vždy dokážete ocenit jejich výraznou rybí příchuť a typické aroma.

Podpora trávení

Kyselina v citronech je schopna rozkládat bílkoviny v mořských plodech stejným způsobem jako vaření.

Použití kyseliny citrónové na ryby, i když je při jejich přípravě použito teplo, dále rozkládá bílkoviny a napomáhá trávení.

Kdo s tím začal?

„Technika macerace syrových ryb a masa v octě, citrusech a koření byla do Ameriky přivezena ze Španělska,“ vysvětluje bikehike.org.

Tato technika je spojena s muslimským dědictvím ve španělské kuchyni. Dnes je zvykem snad úplně všude podávat k rybě citron.

Používá se i na ruce

Citrony mají také praktické použití. Pokud jste někdy připravovali rybu, pak vám určitě byl její typický odér cítit z rukou.

Silný rybí zápach může na prstech přetrvávat poměrně dlouhou dobu a dokáže být na obtíž. Kyselina citronová je chemická látka, která úspěšně rozkládá oleje, snižuje nebo úplně překrývá aroma.

Kousek citronu můžete použít i na prkénko, na kterém jste rybu krájeli. Rybí zápach se totiž snadno „zažere“ také do kuchyňského náčiní, zejména pokud je dřevěné.

Lze citron nahradit limetkou?

Možná i vám se někdy stalo, že jste dostali chuť na rybu, tak jste se nadšeně pustili do její přípravy a před podáváním jste zjistili, že nemáte citron.

Tehdy vám možná proběhla hlavou myšlenka, jestli lze citron nahradit limetkou. Limetková šťáva je o něco sladší a méně kyselá než citron, což vyžaduje, aby se jí do ryb přidalo více než do citronové šťávy.

Zdroj: ehow.com, bikehike.org
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz